KAŽNJENI TALIJANSKI RIBARI Od početka godine splitska policija uzapćila pet talijanskih ribarica

Foto: MUP

VIS – Zapovjednik i članovi posade talijanske ribarice koji su dana 20.07.2020.g. zatečeni kako ribare u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske, odvedeni su u utorak, 21. srpnja na Općinski prekršajni sud u Visu uz optužne prijedloge, izvještava Policijska uprava Splitsko-dalmatinska. 

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje sumnje da je 55-godišnji strani državljanin, zapovjednik plovila ostvario obilježja prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o morskom ribarstvu, a članovi posade, 59- godišnjak, 57-godišnjak i 61-godišnjaka, ostvarili su obilježja prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice.  

Iz splitske policije napominju da su od početka godine do sada policijski službenici Postaje pomorske policije Split u pet navrata uzapćili ribarice koje su zatečene  u nedozvoljenom ribarenju u teritorijalnim  vodama Republike Hrvatske.

Zbog ilegalnog ulaska u hrvatske vode, od početka godine 22 osobe procesuirane

– Naša postaja pomorske policije Split je tijekom nadzora državne granice tehničkim sustavima, praćenja plovila koji ulaze u teritorijalno more Republike Hrvatske, a koja nisu uplovila u najbližu luku za međunarodni promet kako bi regulirali svoj status, od početka godine procesuirala 22 osobe i izdali smo 15 prekršajnih naloga i 7 obveznih naloga. Te osobe su kažnjene zbog kršenja Zakona o nadzoru državne granice i o Shengenskim granicama – kazala je za Morski HR glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske, Antonela Lolić.

Neslužbeno doznajemo da je zapovjednik posljednje uhvaćenog talijanskog ribarskog broda u ilegalnom prelasku granice i ribolovu, morao platiti oko 14 tisuća kuna, a svaki član posade po 2.500 kn. U brodu je zatečeno i 8 kašeta razne ribe, pa će zapovjednik osim ovoga morati Republici Hrvatskoj nadoknaditi štetu zbog ulovljene ribe.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

BJEŽALI POLICIJI Uzapćen još jedan talijanski ribarski brod