Preko 5 milijuna eura za inovacije i očuvanje čistoće Jadrana

Foto: Silba/TZ / Ilustracija

Danas je održana online kick-off konferencija projekta InnovaMare teškog 5,6 milijuna eura čiji partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

– Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Riječ je o tematici koja zahtijeva multidisciplinarni pristup, odnosno suradnju javnog i privatnog sektora, a upravo ta suradnja rezultirat će novim alatima, procesima i tehnologijama koji će pomoći konkurentnosti i razvoju plavog gospodarstva – istaknuo je potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš.

Konferencija se fokusirala na tri glavne teme o kojima se raspravljalo u virtualnim tematskim sobama,  a to su zagađenje mora kao ekonomski problem, transfer tehnologije kao ključni element inovacija i stvaranje inovacijskog sustava za osnaživanje suradnje između sveučilišta, industrije, kreatora politika i građanstva (quadruple helix). 

Jadransko more suočeno je s velikim utjecajima prekomjernog ribolova i onečišćenja plastičnim predmetima i naftom. Posebno zabrinjava podatak da je količina smeća u Jadranskom moru veća od dva do pet puta u odnosu na druga mora, a to je, uz izravno ispuštanje otpadnih voda, ključni negativni čimbenik za degradaciju obalnih i morskih ekosustava. Zanimljivo je da je polovica svih poznatih oblika života na Sredozemlju prisutna i u Jadranskom moru, ali je zbog pretjeranog izlova ugroženo preko 60 vrsta riba. To ima veliki utjecaj i na ekonomiju pa se na konferenciji diskutiralo o tome koje vrste mjera bi bile najučinkovitije u rješavanju zagađenja mora te kako bi inovacijski ekosustav mogao pomoći u ublažavanju gospodarskih posljedica. 

Naglašena je važnost transfera znanja na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini, a kreiranje inovacijskog sustava apostrofirano je kao ključni korak u poboljšavanju suradnje između svih dionika i rješavanju konkretnih problema. 

HGK je nositelj projekta InnovaMare sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014.- 2020. U sklopu projekta planirano je osnivanje digitalnog hub-a za inovacije u Šibeniku s podružnicom u Italiji, a uspostavit će se i interaktivna web platforma za prekograničnu suradnju.