Uljanikovi menadžeri kupili tvrtku u stečaju, pa “počistili” račun 3. Maja

Foto: Uljanik

PULA/RIJEKA – Mjenica je aktivirana na iznos od 610.000 kuna, no uspjelo se skinuti tek 90-ak tisuća kuna, koliko se nalazilo na računu na kojima su sredstva koja riječkom škveru služe za dnevne likvidnosti, javlja Novi list

Riječko brodogradilište 3. Maj nikako da izmakne iz dosega repova Uljanik grupe koji, očito, još uvijek prilično živahno lamataju. Zbog mjenice koju je aktiviralo Učilište Uljanik, jedan od trećemajskih računa, kod Erste banke, jučer je počišćen za blizu 100.000 kuna, potvrdili su iz financijske službe riječkog brodogradilišta.

Mjenica je aktivirana na ukupan iznos od 610.000 kuna, međutim, uspjelo se skinuti tek tih 90-ak tisuća kuna, koliko se nalazilo na računu.

Kako su potvrdili u 3. Maju, Učilište Uljanik jučer je aktiviralo i drugu mjenicu, na još veći iznos, no u trenutku dok smo pisali ovaj tekst u financijskoj službi riječkog brodogradilišta još su uvijek čekali na informacije Privredne banke Zagreb, da vide o čemu je točno riječ jer je, prema njihovoj evidenciji i dokumentaciji kojom raspolažu, rok dospjeća za naplatu te mjenice – istekao.

I direktor 3. Maja Edi Kučan potvrdio je ove informacije. Ističe kako je riječ o kraku jednog golemog problema koji im se cijelo vrijeme nadvija nad vratom, a to je da je riječki škver na potpunoj vjetrometini za prisilne i ine naplate drugih društava iz bivše Uljanik grupe koja su završila u stečaju.

Novac koji se jučer uspio pokupiti s jednog od računa brodogradilišta bila su sredstva koja je riječki škver zaradio od poslova za takozvana “treća lica” i koji im služi za tekuće, dnevne likvidnosti. Drugim riječima, iz toga pokrivaju sve ono što nije usko vezano za gradnju i završetak brodova.

O kojem je dugovanju riječ? Prema onom što navode u financijskoj službi 3. Maja, riječ je novcu koji je Učilište Uljanik pozajmilo 3. Maju tijekom 2017. godine.

Tako barem iskazuju sklopljeni ugovori, njih ukupno tri, koje je bivše rukovodstvo 3. Maja sklopilo s Učilištem Uljanik. Svekupan iznos tih pozajmica, čije su sredstvo osiguranja bile tri bianco mjenice, kreće se oko 2,6 milijuna kuna.

– Prema dokumentaciji koju posjedujemo u 3. Maju, mogućnost naplate za dvije mjenice je istekla, dok je kod trećeg ugovora rok naplate po izdanoj mjenici prolongiran do 31. srpnja ove godine. To je upravo ova mjenica od 610.000 kuna koja je danas aktivirana, navodi rukovoditeljica kontrolinga i pomoćnica direktora 3. Maja, Mihaela Načinović.

Kako neslužbeno doznaje Novi list, rok dospijeća po ovoj je mjenici potpisan koncem 2018. godine i parafirao ga je Maksimilian Percan, bivši direktor 3. Maja, a danas optuženik u aferi Uljanik zajedno sa svojim šefovima iz Pule.

Više pročitajte OVDJE.

I.B.