Završne večeri jednog od najkraćih Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

Foto: Vlade Zemunik / FDK Omiš

OMIŠ – 54. Festival dalmatinskih klapa u Omišu svoj ovogodišnji kratki program završava vikendom koji je pred nama. U petak i subotu 24. i 25. srpnja na rasporedu su borbe za odličja u kategoriji ženskih i muških klapa. Po svemu specifična godina odrazila se i na program ovogodišnjeg Festivala koji je drastično smanjen. Iz tog razloga ove godine po prvi puta nisu održane izborne večeri nego su klape izravan ulazak u finale izborile na temelju dostavljenih video snimki.

Po deset ženskih i muških klapa koje će se boriti za omiške štitove i leute odabrao je stručni sud u sastavu dr. sc. Mirjana Siriščević, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, prof. dr. sc. Marko Rogošić, umjetnički ravnatelj Festivala Dušan Šarac i ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić.

Tako će se u Završnoj večeri ženskih klapa u petak 24. srpnja na Trgu Sv. Mihovila s početkom u 21 sat, redom natjecati: KURJOŽE – Podstrana, LUŠE – Split, VENTULA – Split, SALONA – Solin, MERLA – Dugopolje, KAPRIC – Zadar, STIVANJA – Trogir, MIRABELLA CZK – Omiš, ORŠULICE – Vodice i FIGURIN – Zagreb. 

U subotu 25. srpnja na Trgu Sv. Mihovila u isto vrijeme u Završnici muških klapa redom će nastupiti: BOŠKET – Zagreb, KAŠE – Dubrovnik, KORDA – Lumbarda, SEBENICO – Šibenik, PINGUENTUM – Buzet, MRIŽA – Split, PODVORJE – Kaštel Sućurac, KRUNIK – Kučine, KOŽINO – Kožino i KUMPANJI – Blato na Korčuli.

Odluke o najuspješnijima donijeti će Stručni ocjenjivački sud u sastavu: prof. Rajmir Kraljević, prof. Velebit Veršić, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, Mirko Barišić, dr. sc. Mirjana Siriščević, prof. dr. sc. Marko Rogošić i maestro Mojimir Čačija. Zbog epidemioloških mjera broj posjetitelja na Trgu sv. Mihovila bit će znatno smanjen. Iz istog razlog organizatori su se pobrinuli da će o nagradama publike gledatelji odlučivati putem telefonskog i sms glasovanja.

Obje završne večeri izravno će prenositi nacionalna televizija na svom trećem programu.