OPASNO VRIJEME Nevere i olujna bura, narančasti meteoalarm za Istru i Kvarner

Foto: Saša Čuka

Državni hidrometeorološki zavod za sutra je uključio sustav upozorenja na opasno vrijeme, narančasti meteoalarm. Očekuju se pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji te praćeni kratkotrajno olujnim vjetrom, a moguća je i pojava tuče te bujičnih poplava. Vjerojatnost grmljavine je veća od 70 %.

Sutra se predviđa promjenljivo, povremeno i pretežno oblačno s kišom i pljuskovima praćenim grmljavinom. Oblačnije će biti u drugom dijelu dana kada će oborina biti češća i lokalno obilna, osobito na zapadu zemlje, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Najmanje kiše očekuje se u Dalmaciji, gdje će lokalnih pljuskova biti tek navečer, dok na jugu mogu i izostati. Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu popodne umjeren jugozapadnjak, potkraj dana pod Velebitom bura. Najniža temperatura od 16 do 22, a najviša dnevna većinom od 28 do 32 °C.

Europski centar za predviđanje oluja (ESTOFEX) oštar drugi stupanj upozorenja izdao je za Italiju, Sloveniju i zapadnu Hrvatsku, ponajviše zbog mogućnosti krupne i vrlo krupne tuče, jakih naleta vjetra, a moguće su i pijavice te tornada.

Prema ESTOFEX-u, do najranijeg razvoja superćelija doći će u sjevernoj Italiji uz dugotrajni nalet vjetra, kiše i tuče, a zatim će se ćelije premještati prema istoku – sjevernom i/ili središnjem dijelu Jadrana. U galeriji prenosimo prognozu CAPE-a i Lifted indexa WRF-a koji upućuju na povoljne uvjete za stvaranje jačih sustava u sjevernojadranskom bazenu, javlja Istramet.

Razina 2 upozorenja izdana je zbog mogućnosti jačih pljuskova, izolirane pojave velikih zrna tuče, olujnog vjetra i pijavica. Treba reći da razina 2 ne označava da će na cijelom području biti olujno nevrijeme, već da na tom dijelu postoji velika vjerojatnost pojave nevremena, pojašnjava Neverin.hr.

https://www.facebook.com/neverin.hr/photos/a.1912363969030565/2670844323182522/?type=3&theater

Upozorenje za nautičare i pomorce

U noći u Velebitskom kanalu mjestimični udari bure 35-40 čvorova. Sutra od sredine dana na sjevernom Jadranu mjestimice nevere, upozorava Državni hidrometeorološki zavod.

Dobre vijesti su da bi se vrijeme za vikend trebalo smirivati.

I.B.