Foto: Boris Kačan / Pixabay

Vijest da je nizozemska Vlada u utorak navečer stavila Hrvatsku na narančastu listu zemalja nesigurnih zbog koronavirusa iznenadila je mnoge. Iako su neki odlučili napustiti Hrvatsku, dobar dio nizozemskih turista odlučio se informirati i ostati. Neki su otišli toliko daleko da su organizirali peticiju da se Hrvatska vrati na žutu listu. 

Nitko ne zna zašto je Hrvatska došla na famoznu listu i po kojim kriterijima, jer epidemiološki razlozi to definitivno nisu. Puno gora situacija od Hrvatske je u Francuskoj ili Austriji koje nisu uvrštene u rizične zemlje.

Osim što je ova vijest šokrala sve turističke djelatnike, iznenadila je i same nizozemske turiste. Neki su otišli, ali drugi su zasukali rukave i odlučili skupiti 40.000 potpisa kako bi time poslali poruku svojoj vladi da argumentiraju svoju odluku, s ciljem da Hrvatsku vrate na žutu listu.

Peticiju je do sada potpisalo gotovo 6,5 tisuća ljudi i dijeli se preko društvenih mreža i kanala. Peticija se nalazi na ovoj poveznici: Kroatië terug naar geel.

Jurica Gašpar