Sjeverni Jadran zahvatilo nevrijeme, DHMZ upozorava: “Večeras ne izlazite na more!”

Foto: Crometeo / Screenshot

DHMZ je za danas povisio stupanj upozorenja za zapadni dio zemlje. Tako je na MeteoAlarmu izdan crveni stupanj upozorenja za središnju Hrvatsku, a narančasti za Slavoniju, sjeverni Jadran, Liku i Gorski kotar.

Na nevrijeme je upozorila meteorologinja DHMZ-a, Tanja Renko.

https://twitter.com/TanjaRenko/status/1286550355493388289?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1286550355493388289%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dalmacijadanas.hr%2Fsilovito-nevrijeme-zahvatilo-sjeverni-jadran-dhmz-upozorava-ne-izlazite-na-more-navecer%2F

“Pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji, a moguće su i bujične poplave. Vjerojatnost grmljavine 60-80 %. Uz izražene pljuskove mjestimice obilna kiša. Količina oborine > 50 mm” – stoji u opisu upozorenja za “crvenu” zonu.

DHMZ je izdao i upozorenje za pomorce: “Udari vjetra, uglavnom N i NW 35-45 čvorova, najprije na sjevernom, a do kraja dana i na preostalom dijelu Jadrana. Mjestimice nevere.”

Istra je bila prva na udaru. Video iz Kavrana objavljuje Neverin.hr.

Obilna kiša izlila se na Senj, objavljuje Istramet.

Prilikom dolaska olujnog sustava nad Kvarner, bilo je olujnih udara vjetra. Crometeo je objavio kako je to nedavno izgledalo na otoku Krku:

Dalmacija je pokrivena žutim stupnjem upozorenja u kojemu stoji:

“Grmljavinsko nevrijeme

Izraženiji pljuskovi mogući ponajprije u sjevernoj Dalmaciji. Najjači udari vjetra > 55 km/h; Vjerojatnost grmljavine 40-60 %”.

Nevrijeme je u poslijepodnevnim satima zahvatilo sjeverni Jadran. Prema podacima mreže Pljusak.com, u dijelovima Istre već je ponegdje palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, većinom na zapadnoj obali.

Dobre su vijesti da će se sredinom subote vrijeme se smiriti, pa ostatak vikenda ponovno donosi stabilnije vrijeme uz dnevne temperature oko 30 °C.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OPASNO VRIJEME Nevere i olujna bura, narančasti meteoalarm za Istru i Kvarner