7 min. čitanja

OTKRIJ HRVATSKU Plaže koje ne možete ni zamisliti 2. dio

OTKRIJ HRVATSKU Plaže koje ne možete ni zamisliti 2. dio
Foto: Aleksandar Gospić / HTZ

Hrvatske plaže svrstane su među najljepše u svijetu, a osim što su vizualno lijepe, mnoge od njih su potpuno različite, a većina od njih ima Plavu zastavu što svjedoči o kvaliteti mora, sigurnosti i usluge. Čak 97,96 % od 884 provjerenih plaža proglašeno je izvrsnima za kupanje. Bez obzira na to tražite li uzbuđenje u plovidbi u potrazi za romantičnim skrivenim plažama ili se želite opustiti na suncu s obitelji, vrijeme je da odaberete svoj komadić raja koji će vam pomoći napuniti baterije!

Morski HR Vam u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom donosi najljepše od hrvatskog Jadrana. Nepravedno ih je rangirati, jer je svaka prekrasna za sebe, pa to nećemo ni činiti, no izdvojili smo 20 plaža koje bi svakako na Jadranu trebali posjetiti. U drugom dijelu donosimo još deset…

Plaža Banje, Dubrovnik

Najpoznatija dubrovačka gradska plaža s prekrasnim pogledom na nadaleko poznatu vizuru jezgre starog grada, od kojeg je udaljena svega nekoliko minuta hoda. Osim na stari grad i gradsku luku, s Banja se pruža predivan pogled na otok Lokrum. Banje su više puta uvrštene među najljepše svjetske plaže. Na plaži se može uživati u ponudi restorana, u lounge baru s prekrasnim pogledom te na udobnim ležaljkama ili pod baldahinima. Plaža nudi niz aktivnosti kao što su kajaci, padobransko jedrenje, vodeni skuter, vožnje na tubama i sl.

Plaža Banje u Dubrovniku – Foto: Aleksandar Gospić

Kraljičina plaža, Nin

Jedan od zaštitnih znakova najstarijeg hrvatskog kraljevskog grada Nina su 8 kilometara duge prirodne plaže, koje posjetiteljima stvaraju impresivnu sliku. Kraljičina plaža po mnogočemu je jedinstvena. Najduža je hrvatska pješčana plaža, a njezino je ime povezano s legendom. Naime, za vrijeme boravka u Ninu prvi hrvatski kralj Tomislav, promatrajući s kraljicom nezaboravne izlaske sunca s pogledom na planinu Velebit od kojeg zastaje dah, uživao je u rijetkim opuštenim trenucima. Zanimljivost je i to da na putu do plaže treba prijeći desetak metara dugi plićak. U blizini plaže najveći je lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj. Još je kraljica Jelena oblagala svoje tijelo tim blatom, a 1960. Nin je upisan kao lječilišno mjesto na moru s organiziranim Lječilištem Nin na otvorenom, gdje se tijekom ljetnih mjeseci terapija pod medicinskim nadzorom odvija već gotovo 60 godina.

Do plažnog dijela izgrađena je mreža pješačkih drvenih staza kroz jedinstveno bioraznoliko područje gdje „rame uz rameˮ leži čak četiri staništa mreže NATURA 2000 s endemskim i rijetkim biljnim vrstama. Upravo takvo oblikovanje prirode, prema tumačenju biologa, predstavlja prirodni botanički vrt jedinstven u Hrvatskoj, a možda i u Europi. Prema izboru američkog Travel Channela Kraljičina plaža uvrštena je među 100 najljepših plaža svijeta. Zbog plitkog i toplog mora posebno je privlačna obiteljima s bebama i malom djecom te ljudima starije životne dobi, a izvan glavne sezone omiljeno je mjesto za duge romantične šetnje.

Kraljičina plaža u Ninu – Foto: Aleksandar Gospić

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Na plaži Beritnica priroda je u plitkom moru posložila tri velike kamene stijene, a ta prirodna instalacija nezaboravan je prizor. Iznad plaže uzdiže se spektakularno penjalište Stogaj, zbog čega je omiljeno odredište i avanturistima. Kamene stijene koje ju okružuju pružaju im mogućnosti uživanja u ekstremnim sportovima i alpinizmu. Plaža je šljunčana, a od Novalje je udaljena 12 km. Također, idealna je scenografija za modne editoriale.

Plaža Beritnica na otoku Pagu

Plaža Saplunara na otoku Mljetu

U istoimenom naselju smjestila se jedna od najljepših pješčanih plaža tog dijela Jadrana. Predio Saplunara zaštićeni je krajobraz, zbog čega je to mjesto raj za ljubitelje prirode, mira i tišine. Plaža Saplunara je predivna pješčana laguna koja se smjestila na jugoistočnom djelu otoku Mljeta, najpošumljenijeg i najzelenijeg hrvatskog otoka, čiji je zapadni dio zaštićen kao prvi jadranski nacionalni park na Mediteranu, a istočni dio kao rezervat prirodnih rijetkosti. Nalazi se u neposrednoj blizini grada Dubrovnika, Korčule, Elafitskih otoka, a od poluotoka Pelješca ga dijeli Mljetski kanal. Uvala je duga oko 1 kilometar i dijeli se na “Malu Saplunaru” i “Veliku Saplunaru”, a more u plićaku za vrijeme ljetnih mjeseci može doseći temperaturu i do 28 °C. U pozadini plaže se nalazi predivna borova šuma koja će vam pružiti zaštitu od sunca. Plaža Saplunara je značajna zbog toga što su tu prisutne neke kritično ugrožene biljne vrste o kojima možete više saznati na informativnim pločama koje se nalaze na plaži. U pozadini plaže se nalazi i parkiralište za dvadesetak automobila.

Plaža Saplunara na otoku Mljetu – Foto: Aleksandar Gospić

Sahara na otoku Rabu

Nije riječ o pustinji, nego o najpoznatijoj nudističkoj plaži u Loparu. Dovoljno je blizu, a opet dovoljno daleko ako želite uživati u miru i tišini tijekom odmora. Imajte na umu da na ovoj plaži nema nikakvih sadržaja, pa svakako ponesite svoju vlastitu hranu (ili barem vodu za piće). Između plaža Sahara i Stolac nalazi se plaža za kućne ljubimce u uvalici Pod pećine. Sahara je najpoznatija loparska FKK plaža. Nakon otprilike 30 minuta hoda označenim i uređenim stazama moći ćete uživati u jedinstvenom pogledu i krajoliku. Plaža je pješčana, obrasla sitnim raslinjem, a oni kojima je potrebna, mogu pronaći i malo hladovine.

Foto: Aleksandar Gospić

Plaža Nugal

Još jedna plaža koju posjećuju nudisti, izdvojena je i skrivena otprilike 2 km od gradske luke, između Makarske i Tučepa. Jedinstvene je prirodne ljepote i pravi je odabir za one koji uživaju u naturističkom turizmu. Nalazi se podno litica, a tijekom kiša krasi je prekrasan slap. Jedna je od nagrađivanijih plaža Hrvatske po izboru svjetskih medija. Do nje se može doći jedino pješice šumskim putem ili brodom. Iznimno je slikovita i to je jedan od razloga njezine popularnosti među turistima, posebno u današnje vrijeme vizualnih medija koji dodatno potenciraju posjete. Bogata je borovom šumom i pravi je dragulj plaža Makarske, ali i cijele Dalmacije.

Plaža Nugal, između Makarske i Tučepa – Foto: Aleksandar Gospić

Mali žal, Skrivena luka na otoku Lastovu

Na južnoj strani otoka Lastova, u uvali Skrivena luka, nalazi se plaža popularno zvana „mali žal”. Plaža je pogodna za djecu, neplivače i starije osobe, jer obiluje plićakom koji se proteže i do 10-ak metara dužine. Nema prirodnog hlada pa je potrebno sa sobom ponijeti suncobran ili sličnu zaštitu od sunca. Također je poželjno imati i gumene sandale za kupanje.

Mali žal u Skrivenoj luci na otoku Lastovu – Foto: Aleksandar Gospić

Plava plaža

Najpoznatija je vodička plaža, nositeljica Plave zastave. Pruža se na više od kilometra šljunčane i betonske podloge prema susjednom Tribunju, gdje se stapa s tribunjskom plažom Bristak. Poznata je po plitkom moru, idealnom za djecu. Visoko raslinje uz plažu posjetiteljima pruža ugodan boravak, a mogu se osvježiti i opustiti i u nekom od ugostiteljskih objekata. Prilagođena je osobama s invaliditetom.

Plava plaža u Vodicama – Foto: Aleksandar Gospić

Plaža Banj, Šibenik

Plaža Banj gradska je plaža koja se nalazi na samo nekoliko minuta hoda od stare gradske jezgre. Jedna od plaža novijeg datuma, jer je sagrađena 2012. godine i opremljena velikim brojem sadržaja za djecu i odrasle, kao i svim sigurnosnim sadržajima. S plaže puca atraktivan pogled na staru gradsku jezgru, katedralu svetog Jakova (UNESCO), tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante. Plaža Banj osvojila je nagradu za najbolju plažu u Hrvatskoj u 2016. godini po izboru Hrvatske turističke zajednice.

Plaža Banj u Šibeniku – Foto: Aleksandar Gospić

Plaža Borik

Oduvijek omiljeno kupalište Zadrana, plaža Borik jedna je od najljepših gradskih plaža. Smještena je 4 kilometra od centra grada Zadra. Riječ je o šljunčanoj plaži koja ima pješčanu uvalu. Dio plaže je prekriven i betonskim pločama, a upravo je on idealan za posjetitelje koji su željni uhvatiti malo boje sunčanjem. Plaža Borik svoje ime je dobila upravo po borovima koji je okružuju i pružaju prelijep hlad u vrućim ljetnim danima. Potpuno je uređena i opremljena brojnim sadržajima. Restorani, barovi, tobogani i igrališta za djecu uz čisto more u koje se lako ulazi sa šljunčanih ili pješčanih plaža uvijek su atraktivna destinacija.

Plaža Borik u Zadru – Foto: Aleksandar Gospić

Za koju god od nabrojanih plaža se odlučili, sigurni smo da nećete pogriješiti, kao ni ako pronađete neku novu, drugačiju i samo za sebe. Svakako pročitajte i prvi dio u kojem smo odabrali još deset hrvatskih plažnih bisera.

PROČITAJTE JOŠ:

OTKRIJ HRVATSKU Plaže koje ne možete ni zamisliti 1. dio
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.