Brač je zadnji izašao iz karantene, a ima najviše gostiju – I Split prolazi iznenađujuće dobro

Foto: Čitatelj

SUPETAR/SPLIT – Pandemija je promijenila ovogodišnje turističko lice Splita. Nema toliko mladih, željnih dobre zabave. No čini se da će od ove sezone Split izvući i više nego što je očekivao.

Jučerašnje brojke potvrđuju da je turistička slika u cijeloj Hrvatskoj znatno bolja, izvijestili su u jučerašnjem Dnevniku HTV-a (IMS). Na početku srpnja činilo se da je sve izgubljeno, barem što se tiče Splita i Splitsko-dalmatinske županije, no sada je situacija znatno drugačija. Ovo je prvi od tri udarna turistička vikenda, javlja HRT.

U trajektnoj luci od ranoga jutra u subotu je bila poprilična gužva. Oni su na 50 posto svog prošlogodišnjeg prometa. I zračna luka bilježi rekorde, prošlog vikenda imali su 20 tisuća putnika. Ovaj vikend završit će s 23 tisuće.

Bilo je puno straha za Split, hoće li se uspjeti ispuniti turistima, strahovalo se da se ne bi nakon puno truda turističkih djelatnika pretvorio u tranzitni grad, no ipak nije tako. I oni bilježe 50 posto svojih prošlogodišnjih brojki.

Najveći udar preživjeli su hotelijeri, nešto bolje prolaze privatni iznajmljivači – iako turisti izbjegavaju one najatraktivnije u samom centru grada.

Mladih koji prate festivale nema, ali ne može se reći da su u potpunosti preskočili Split. Ima ih i oni su uglavnom avio-gosti.

I nautički turizam je u laganom plusu, u luci se mogu vidjeti megaluksuzne jahte. HTV-ova ekipa posjetila je Brač koji je zadnji izašao iz karantene, a ima najviše gostiju.

Tamo upoznaju Nizozemca Cedrica, animatora kojemu je ovo mu prvo ljeto na Braču.

– Ovo je područje bez koronavirusa, gdje god pogledaš vidiš maske i ostalu opremu. Drži se socijalna distanca i osjećam se zaštićeno, kaže Cedric.

I drugi se Nizozemci na Jadranu osjećaju zaštićeno pa potpisuju online peticiju kojom traže preispitavanje odluke svoje vlade da se Hrvatska makne s popisa sigurnih zemalja.”Hrvatsku natrag u žutu zonu” želi do sada pet tisuća Nizozemaca i prijatelja na Jadranu jer su u srpnju ostvarili oko 60 posto prošlogodišnjih noćenja, a najave za kolovoz bile su sjajne. Nakon Njemačke i Austrija nas je potvrdila kao sigurnu destinaciju, a isto je i sa Slovenijom.

U Supetru s hotelima koji brojem gostiju dostižu prošlo rekordno ljeto iznimno su zadovoljni. Imaju više od 1600 gostiju. Brački menadžeri uspješno prodaju i posezonu. Nadaju se da će tako biti i ove godine.

Nižih cijena nema, a popusti vrijede samo za hrvatske goste kojih je uz Austrijance i Slovence najviše.

Videoprilog možete pogledati OVDJE.

I.B.