Izvještaj iz marina: Od Umaga do Šimuna dolazak sve većeg broja nautičara

Foto: Davor Žunić / ACI

Patrola je krenula 16. lipnja iz ACI marine Umag i na ruti Istrom i Kvarnerom posjetili su 12 marina i pet nautičkih sidrišta, piše Jutarnji List. Tijekom plovidbe od Umaga do Šimuna na Pagu svjedočili su stalnom rastu nautičkog turizma, a i sve većem broju ostalih gostiju.

ACI marina Umag specifična je marina po strukturi nautičara koji tu drže svoje brodove. Riječ je o Slovencima, Austrijancima i Talijanima, koji svoje brodove koriste i kao vikendice. To je izostalo u predsezoni, ali su zato bili tu čim su se otvorile granice. U vrijeme boravka ekipe Jutarnjeg, procijenjeno je da u marini već boravi 40 posto nautičara od prošlogodišnjeg broja u to vrijeme. To se po muvingu nije moglo zaključiti, jer je marina prostrana i nautičari su uglavnom boravili na svojim brodovima.

U marinama Funtana i Vrsar također su najbrojniji nautičari iz triju zemalja, kao i u Umagu. Sve tri marine poduzele su sve propisane mjere zaštite od zaraze prema gostima, ali su gosti Funtane i Vrsara među sobom, posebno u kafiću, a ponekad i pri susretu na gatu, znali biti vrlo prisni. Nitko nije mogao spriječiti radosne susrete brodskih susjeda na vezu, koji su se tu napokon našli na slobodi nakon višemjesečnog boravka u zatvoru korone.

U ACI Rovinj nije bilo problema s distancom, jer je implicira već sama veličina i koncepcija marine koja omogućuje lifestyle njezinih gostiju. A to je potpuna izolacija, odnosno poštivanje privatnosti, tj. incognito boravka.

Ali zato su ulice, trgovi i kafići Rovinja bili puni bliskih susreta. Najčešći jezik bio je hrvatski, ali se svako malo mogao čuti i strani jezik, uglavnom njemački i slovenski.

U ACI marini Cres dio vlasnika je na svojim brodovima. Ima i nešto tranzita. Marinski restoran Mistral normalno radi, ali gosti su još prorijeđeni.

ACI marina Opatija u Ičićima još se budi iz obamrlosti. Tome pridonosi i promjena vlasnika marinskog ugostiteljstva. Restoran Commodore još ne radi, ali bistro je otvoren.

Marina Punat je puna života, kao da nije korona. Samo red distanciranih ljudi pred recepcijom marine govori o posebnom režimu i u toj marini. Popularni bistro 9 bofora pun je gostiju, ali restoran još ne radi punim kapacitetom.

ACI marina Supetarska Draga uobičajeno je nautičko obiteljsko naselje. Živi se mirnim životom. I osoblje marine i gosti uglavnom su zadovoljni. Nezadovoljstvo ne može prikriti jedino Vojko, vlasnik ovdašnjega glasovitog restorana. Predsezone nije bilo, a u marini još nema tranzita, tj. čarteraša, koji su ovamo kod Vojka obavezno svraćali na njegove domaće specijalitete na kraju krstarenja.

ACI marina Rab dijeli ljetni ritam grada i promjene vremena. Kad je kiša, jugo ili bura, marina je puna. Kad je vrijeme lijepo, marina je prazna, a pune su brodova na sidru prelijepe rapske uvale.

Među primjedbama u marinama, dio nautičara je isticao visoke cijene veza, boravišnu pristojbu i skupoću u restoranima i prodavaonicama. Prošle godine takve su primjedbe bile prorijeđene, a što se tiče sadašnjih, trebalo bi to pripisati općenito smanjenim prihodima zbog koronavirusa.

Kad je riječ o osjećaju zaštićenosti od zaraze u našim marinama, nautičari su to ocijenili prosječnom ocjenom između 4 i 5.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska turistička zajednica pokrenula portal za online plaćanje turističke pristojbe u nautici

Rezultati u marinama nadmašili očekivanja