Problemi s Garminovim aplikacijama – U tijeku masovni napad ucjenjivačkih hakera

Foto: Garmin / Ilustracija

U tijeku je globalni kvar na Garminu, tehnološkom gigantu sporta i fitnesa uzrokovan napadom ucjenjivačkog softwarea, navode dva izvora portala TechCrunch.

Incident je počeo u srijedu i nastavio se tijekom vikenda, uzrokujući prekid mrežnih usluga tvrtke milijunima korisnika, uključujući aplikaciju Garmin Connect, koja sinkronizira aktivnost korisnika i podatke s Cloudom i drugim uređajima. Napad je također srušio flyGarmin, uslugu za zrakoplovnu navigaciju i planiranje ruta.

Dijelovi Garminove web stranice također su bili nedostupni.

Garmin se vrlo malo oglašava o incidentu

Garmin je do sada malo otkrio o incidentu. Na njihovoj web stranici stoji obavijesti: “Trenutno imamo prekid koji utječe na Garmin.com i Garmin Connect. Taj prekid utječe i na naše pozivne centre, a trenutno ne možemo primati pozive, e-poštu ili internetske chatove. Radimo na rješavanju ovog problema što je brže moguće i izvinjavamo se zbog ove neugodnosti.”

U kratkoj dodatnoj obavijesti u subotu, iz Garmina su istaknuli da “nema naznaka da je ovaj prekid utjecao na podatke korisnika, uključujući aktivnosti, plaćanja ili druge osobne podatke.”

Dva izvora portala Techcrunch, koja su razgovarala pod uvjetom da ostanu anonimni, jer nisu ovlaštena za razgovor s medijima, rekla su da Garmin pokušava vratiti mrežu nakon napada ransomwarea. Jedan od izvora potvrdio je da je za incident kriv ucjenjivački software (randomware) WastedLocker.

Traže otkupninu

WastedLocker je nova vrsta ucjenjivačke programske opreme koju su u svibnju detaljno opisali sigurnosni istraživači na Malwarebytesu, a njom je upravljala hakerska grupa poznata kao Evil Corp. Kao i drugi zlonamjerni softver koji šifrira datoteke, WastedLocker inficira računala i zaključava korisničke datoteke u zamjenu za otkupninu, a obično je traženi iznos u kripto valuti.

Pretpostavlja se da bi tvrtke sa sigurnosnim kopijama mogle izbjeći plaćanje otkupnine. No, tvrtke bez sigurnosnih kopija suočene su sa zahtjevima za otkupninu od čak 10 milijuna dolara.

I.B.