Tjestenina s tunjevinom i kaparima

Foto: Željko Višić
Tuna je jedna od narasprostranjenijih vrsta riba na svijetu. Nema je samo u polarnim morima.

Vrlo je cijenjena plava riba, prepuna hranjivih sastojaka (proteina i vitamina B), izvor je esencijalnih omega-3 kiselina. Medicinski je vrlo preporučljiva za očuvanje zdravlja srčano-krvožilnog sustava te za dobar omjer triglicerida u krvi.
Delikatnog je okusa i glavni sastojak mnogih svjetskih kuhinja. Postoje plavorepa, žutorepa, prugasta (skipjack) i bijela tuna (albacore, tj. morska piletina).
Tunjevinu možemo kupiti na peškarijama cijelu ili u odrescima, u trgovinama konzerviranu (u ulju ili vodi).
Svi recepti s tunom su s nikakvom ili relativno vrlo kratkom termičkom obradom. A recepata je zaista bezbroj …
Sastojci za tjesteninu s tunjevinom i kaparima:
– tunjevina (kuhana, iz boce); 30-40 dkg … može i iz konzerve
– tjestenina bukatini; 40 dkg
– kapari iz kvasine; dvije žlice
– svježi bosiljak; nekoliko listića
– kapula; 1 srednje veličine
– rajčice sjeckane; dvije manje konzerve (svaka po 40 dkg)
– maslinovo ulje; 1,5 dcl
– češnjak; 4-6 česna
– peršin; pola vezice
– sol i papar
– parmezan (ili neki drugi zreli sir) za ribanje

Priprema jela:
Na maslinovu ulju prodinstajte narezanu kapulu, na samom kraju na minutu dodajte češnjak i 2/3 pripremljenog peršina. Zatim dodajte sjeckane rajčice, promiješajte i neka sve lagano kuha 30-ak minuta. Naravno, uz povremeno miješanje. Solite i paprite po svome guštu.
Na samom kraju, na zadnjih 3 – 4 minute dodajte pripremljenu tunjevinu. Napominjem: tunjevinu najprije dobro procijedite, ne režite je nožem već odlamajte prstima i lomite po njenoj prirodnoj mišićnoj strukturi.
Tjesteninu skuhajte „na zub“ prema uputstvu iz pakiranja. Procijedite je i servirajte u veliku servirnu zdjelu, dodajte pola skuhane šalše s tunom, nježno promješajte, pospite preostalim peršinom, kaparama i ukrasite svježim bosiljkom.
Serviranje:
Preporučujem de se tjesteninu s tunjevinom iz servirne zdjele na tanjur vadi prema svojim vlastitim „gladnim očima“. Za to treba poslužiti žlica za tjesteninu jer je vrlo bitno da bukatini budu na tanjuru u svojom punoj dužini.
Svatko neka dodatno pojačava (preljeva) svoju porciju preostalom šalšom s tunjevinom po svome guštu.
Na kraju se može po tjestenini naribati parmezana ili nekog drugog zrelog sira … u pitanju su ipak „secundi gusti“ …
Dobar tek Vam želi Žele!