Gradonačelnik Dubrovnika nazivao veleposlanike u Hrvatskoj da spasi sezonu

Foto: Grad Dubrovnik

DUBROVNIK – Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nazivao je telefonskom veleposlanike Velike Britanije, Njemačke i Nizozemske u Republici Hrvatskoj kako bi ih obavijestio da je njegov grad siguran.

Franković je pritom izviještavao veleposlanike o aktualnom stanju po pitanju COVID 19 na području grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Na telefonskim sastancima je veleposlanike obavijestio o protokolima koji su pripremljeni u slučaju većeg širenja zaraze na području Dubrovnika.

Ujedno, sva tri veleposlanika obaviještena su o inicijativi gradonačelnika Frankovića da se brojke zaraženih u Republici Hrvatskoj prilikom slanja statističkih podataka Europskom centru za kontrolu bolesti razdvoje po županijama, a sve kako bi države, koje su za Dubrovnik emitivna turistička tržišta, znale egzaktne podatke o broju zaraženih i na osnovu njih mogle izvještavati o činjenici da je Dubrovnik u ovom trenutku jedna od najsigurnijih europskih destinacija za putovanje.

Podsjetimo, dubrovački je gradonačelnik prije dva dana za katastrofalnu turističku situaciju u svom gradu zatražio pomoć od države, jer, kako je rekao, “upravo su rekordi Dubrovnika punili državni proračun”.

Dubrovnik je jedan od gradova koji su zatražili podjelu Hrvatske na četiri zone – sjevernu i južnu obalu, te središnju Hrvatsku i istok zemlje kako bi turistima bilo lakše pratiti koja su područja korona free.

Franković je rekao i da su zahtjev za takvu podjelu uputili Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

– Jako je važno da se statistički podaci, kad ih se šalje u Europski centar za kontrolu COVID bolesti, podijele po regijama kako bi onda europske, a i druge zemlje znale što se to točno događa u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Dubrovnika. Smatra da će Stožer uvažiti taj zahtjev.

PROČITAJTE JOŠ:

REKORDER TURIZMA POTONUO Gradonačelnik traži pomoć od države: “Dužni ste Dubrovniku”