Jedriličari iz Poljske uočili dva žedna magarca na Kurbi Maloj: “Popili su 20 litara vode, pomozite im!”

Foto: Čitatelj / Ilustracija

Turisti iz Poljske su jedreći šibenskim arhipelagom na pustom otočiću kojeg su označili na karti primjetili dva magarca. Objavili su to na društvenim mrežama i zatražili pomoć. 

– Nemam baš nešto za napisati. One koje sam zatražila pomoć, ne mogu. Molim one koji imaju brod, brodić, čamac i koji mogu doći do otočića da im odvezu vode i hrane ako imaju i da nam se jave ako bi mogli pomoći s prijevozom kad se nađe smještaj. Ako su magarci uopće još živi. Isto tako molim one koji bi mogli smjestiti pokojeg, da nam se jave kao i one koji bi pomogli u hvatanju.

Otočić Kurba Mala – Foto: Boris Kačan

Skupit ćemo novce za troškove. Turisti javljaju da su na Otočiću Kurba mala naišli na dva magarca koja su u lošem stanju i smatraju da su napušteni. Popili su 20 litara vode.

Lokacija mjesta je na: 43.922290,15.267691, slike su u komentaru.

Zna li itko išta o otoku, može li im se pomoći? Dijelite! – poručuju s Facebook stranice Animal Police in Croatia (001).

 

Foto: Screenshot

Podsjetimo, o problemima ostavljanja isluženih tovara na napuštene otoke smo već pisali, a predsjednik udruge Tribunjski tovar Rokica Ferara je za Morski HR pričao o nehumanoj tradiciiji u Dalmaciji.

Valja podsjetiti da je zlostavljanje, zanemarivanje i ubijanje životinja kazneno djelo, pa evo i članka iz Kaznenog zakona prema kojemu se to sankcionira:

Ubijanje ili mučenje životinja

Članak 205.

(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama,

kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja,

kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme,

kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Životinja iz ovoga članka oduzet će se.

U slučaju zanemarivanja životinje (prehrana, neprikladan smještaj, lanac urezan u meso, vidljivo bolesna životinja, sumnja da životinja nije cijepljena protiv bjesnoće i sl.) nadležnoj veterinarskoj inspekciji pismenim putem upućuje se prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja. Uz prijavu je dobro priložiti i što više dokaza kao što su fotografije ili video snimke, iskazi svjedoka, veterinarska dokumentacija. Napuštanje životinje, koje je kažnjivo prema Zakonu o zaštiti životinja, također se prijavljuje veterinarskoj inspekciji.

PROČITAJTE JOŠ:

Nazvali smo vlasnika magarice s Kaprija: “Ne želim polemizirati oko poticaja, niti reći zašto sam je ostavio”

Reagirala policija: “Tražimo vlasnika magarice”, iz TZ Tribunj obećali: “Pomoći ćemo joj”

FOTO/VIDEO: USPJELI SMO! Magarica s otočića Ravan je spašena