S aplikacijom “Jeste li vidjeli”, lakše do praćenja preostalih jedinki ugroženih vrsta

Foto: Arhiva "More i krš", Jelena Kurtović Mrčelić, Borut Furlan

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području SD županije, MORE i KRŠ, u sklopu EU projekta IMPRECO, izradila je aplikaciju JESTE LI VIDJELI? ili HAVE YOU SEEN IT? a koja je integrirana u novu web stranicu Paklenih otoka.

Aplikacija je jednostavna i laka za upotrebu te njeno korištenje ne iziskuje puno vremena a odnosi se na dojave pronalaska zaštićenih, invazivnih te rijetkih morskih s posebnim naglaskom na plemenitu perisku. Ona je najveći jadranski školjkaš, u iznimnim slučajevima dug i do 120 cm. Lepezastog je oblika i svojim šiljastim dijelom zabijena je u meku podlogu na morskom dnu, obično pijesku. 

 

Iako je zakonom strogo zaštićena, posljednjih je desetljaća permanentno ugrožena masovnim i nekontroliranim sidrenjem i ilegalnim lovom, a u ljeto 2019.godine, poharala ju je i bolest pa je njena populacija drastično pala. Periska je od kraja 2019.g. uvrštena na IUCN-ov popis Crvenih vrsta što znači da je kritično ugrožena. Kako provjeriti je li pronađena periska živa, pogledajte u videu:

Sve slike i opis morskih vrsta za koje se moli dojava pronalaska kroz aplikaciju, možete naći na samoj aplikaciji a neke od njih su ljubičasta zvjezdača, igličasti ježinac, zupka, tritonova truba, morski konjić dugokljunić i mnoge druge.

Stoga, pozivaju se svi nautičari, ronioci, rekreativci, ribolovci, turisti i građani da koristeći aplikaciju JESTE LI VIDJELI? ili HAVE YOU SEEN IT? dojave nalaze svake žive jedinke plemenite periske ali i svih ostalih morskih vrsta koje su navedene na aplikaciji kako bi Javna ustanova More i krš mogla provoditi mjere zaštite u suradnji s lokalnom zajednicom. 

Budimo odgovorni i čuvajmo naš biljni i životinjski svijet zajedničkim snagama!  

Dobri dupin – Foto: Arhiva “More i krš”

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Akcija “Jeste li ih vidjeli?” – Ministarstvo poziva: “Dojavite viđenje plemenite periske”