Teoretičari zavjere pokrenuli peticiju za moratorij na uvođenje 5G tehnologije u Splitu

Foto: Pixabay / Boris Kačan

SPLIT – Grad Split svrstan je među 13 gradova i 1 otok (Hvar) za koje je HAKOM izdao privremene dozvole za testiranje 5G mreže na adresi  Kralja Zvonimira 14 (Koteksov neboder), stoji u peticiji “Građani Splita za moratorij na uvođenje 5G tehnologije”.

U pojašnjenju upitne stručnosti, u peticiji se spominju i zemlje poput Slovenije i Švicarske koje su nacionalnoj razini zaustavile implementaciju 5G tehnologije dok se ne dokažu neštetni učinci na ljudsko zdravlje te biljni i životinjski svijet.

Tvrde i da je 2016.godine 252 znanstvenika iz 43 zemlje svijeta, koji se bave temom elektromagnetskog zračenje, uputilo apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji tražeći strože standarde zaštite te upozorilo da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi dok se ne istraže njezini učinci po ljudsko zdravlje, biljni i životinjski svijet.

Rasprave o 5G tehnologiji u našim se medijima uglavnom svode na sponzorirane članke korporativnog sektora, izjave profesora s tehničkih fakulteta, IT stručnjaka ili inženjera iz HAKOM-a, navodi između ostalog autorica peticije Silvana Ramljak Džinkić, čiji tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Podsjetimo, HAKOM je nakon obustavlja uvođenja 5G tehnologije u Gradu Hvaru detaljno obrazložio što je zapravo 5G tehnologija i da su i sami zadnje vrijeme “bombardirani raznim teorijama zavjera, od kojih su neke pale na plodno tlo kod pojedinaca”, a smatraju i da se “može dogoditi i da će neki političari pokušati kapitalizirati strah od novoga poput 5G tehnologije” te da je u svemu uvijek korisno odgovore tražiti od neovisnih i relevantnih znanstvenika i stručnjaka.

No čini se da Splićani i nisu baš zainteresirani potpisivati ovakvo što, jer je peticija u 3 dana skupila jedva nešto više od 300 potpisa.