Čak 84 volontera potpuno očistili podmorje Žnjana: “Nadajmo se da je zadan završni udarac otpadu”

Foto: UPA Rostrum

SPLIT – Respektabilna organizacijska mašinerija čistača podmorja Jadrana i ove je subote, 25. srpnja, bila vrijedna i s čak 84 volontera očistila dno splitskog Žnjana. “Nadamo se da je zadan jedan od završnih udaraca otpadu u podmorju ove splitske plaže”, poručuju iz Udruge Rostrum Split. 

Udruga Argonauta , kao koordinator akcije, te ronilački klubovi RK Sv. Roko, UPA Rostrum i ERK Korčula kao domaćini, okupili su ukupno 84 volontera koji su ovog vikenda zajedno, udruženim snagama izvadili čak 70 kubika otpada iz podmorja na lokacijama u Zadru – dio lučice Foše, u Splitu – zapadni dio kupališta Žnjan, a na Korčuli predio Luke “Porto Uš”.

https://www.facebook.com/uparostrum/photos/pcb.2339053733068568/2339052103068731/?type=3&theater

– Gotovo kao i svake naše akcije, ne može proć bez drame uzrokovane vremenskom prognozom, ali subotnje jutro dočekali su gotovo idealni uvjeti, prazna plaža, odlična vidljivost (dok se nije zamutilo s izvlačenjem otpada), naoblaka s kojom kapi kiše da osvježi ekipu na kopnu i 40-ak članova UPA Rostrum Split bilo je spremno za krenuti s akcijom.

Od otpada se u moru našlo svega, i dok su pedantni čistili sitne fragmente plastike pretežito sastavljenu od plastične ambalaže te dječjih igračaka koje su se nalazile u valama Žnjana, drugi dio izvlačio je krupnije predmete i to pretežito kamionske gume, dijelove brodova, betonske kante za otpad, tapete, cerade pa čak i krovne konstrukcije… a našlo se tu i suncobrana, bojlera, ali na iznenađenje dijelova motora i kućanskih uređaja – opisuju organizatori još jedan pothvat.

https://www.facebook.com/uparostrum/photos/pcb.2339053733068568/2339052449735363/?type=3&theater

– Dosta smo razmišljali oko lokacija same akcije, ali odluka je na kraju pala na plažu Žnjan: „Evo jedan mali rezime splitske eko-akcije, koja je bila zadnja u ciklusu čišćenja kupališta Žnjan (na obalnom pojasu od cca 1,5 km, odradili smo posljednjih godina ukupno 6 eko-akcija), te nam je drago da smo ovu zadnju odradili uz ovakvu lijepu suradnju s Argonautom i drugim klubovima i izvadili 45 kubika otpada, te možemo potvrditi da je podmorje kupališta Žnjan sada potpuno očišćeno!

https://www.facebook.com/uparostrum/photos/pcb.2339053733068568/2339052226402052/?type=3&theater

Rezultat je to kontinuiranog monitoringa koji radimo na splitskom području, te lociranjem i mapiranja podvodnih deponija. Ovdje bi svakako željeli naglasiti da briga o okolišu ne staje, samim vađenjem otpada iz mora, već i njegovim adekvatnim zbrinjavanjem i reciklažom. Kako ste mogli primijetiti, selektirali smo otpad GUME-STAKLO-PLASTIKA-METAL, po preporukama Čistoće Split koja će se isti zbrinuti u adekvatnim reciklažnim dvorištima. Veselimo se zajedničkom druženju i eko akciji na Murteru – poručuju iz UPA Rostrum.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

“ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN” Splitska Čistoća podržala akciju čišćenja podmorja na Žnjanu