Čak 84 volontera potpuno očistili podmorje Žnjana: “Nadajmo se da je zadan završni udarac otpadu”

Foto: UPA Rostrum

SPLIT – Respektabilna organizacijska mašinerija čistača podmorja Jadrana i ove je subote, 25. srpnja, bila vrijedna i s čak 84 volontera očistila dno splitskog Žnjana. “Nadamo se da je zadan jedan od završnih udaraca otpadu u podmorju ove splitske plaže”, poručuju iz Udruge Rostrum Split. 

Udruga Argonauta , kao koordinator akcije, te ronilački klubovi RK Sv. Roko, UPA Rostrum i ERK Korčula kao domaćini, okupili su ukupno 84 volontera koji su ovog vikenda zajedno, udruženim snagama izvadili čak 70 kubika otpada iz podmorja na lokacijama u Zadru – dio lučice Foše, u Splitu – zapadni dio kupališta Žnjan, a na Korčuli predio Luke “Porto Uš”.

Posted by UPA Rostrum Split on Tuesday, July 28, 2020

– Gotovo kao i svake naše akcije, ne može proć bez drame uzrokovane vremenskom prognozom, ali subotnje jutro dočekali su gotovo idealni uvjeti, prazna plaža, odlična vidljivost (dok se nije zamutilo s izvlačenjem otpada), naoblaka s kojom kapi kiše da osvježi ekipu na kopnu i 40-ak članova UPA Rostrum Split bilo je spremno za krenuti s akcijom.

Od otpada se u moru našlo svega, i dok su pedantni čistili sitne fragmente plastike pretežito sastavljenu od plastične ambalaže te dječjih igračaka koje su se nalazile u valama Žnjana, drugi dio izvlačio je krupnije predmete i to pretežito kamionske gume, dijelove brodova, betonske kante za otpad, tapete, cerade pa čak i krovne konstrukcije… a našlo se tu i suncobrana, bojlera, ali na iznenađenje dijelova motora i kućanskih uređaja – opisuju organizatori još jedan pothvat.

Posted by UPA Rostrum Split on Tuesday, July 28, 2020

– Dosta smo razmišljali oko lokacija same akcije, ali odluka je na kraju pala na plažu Žnjan: „Evo jedan mali rezime splitske eko-akcije, koja je bila zadnja u ciklusu čišćenja kupališta Žnjan (na obalnom pojasu od cca 1,5 km, odradili smo posljednjih godina ukupno 6 eko-akcija), te nam je drago da smo ovu zadnju odradili uz ovakvu lijepu suradnju s Argonautom i drugim klubovima i izvadili 45 kubika otpada, te možemo potvrditi da je podmorje kupališta Žnjan sada potpuno očišćeno!

Posted by UPA Rostrum Split on Tuesday, July 28, 2020

Rezultat je to kontinuiranog monitoringa koji radimo na splitskom području, te lociranjem i mapiranja podvodnih deponija. Ovdje bi svakako željeli naglasiti da briga o okolišu ne staje, samim vađenjem otpada iz mora, već i njegovim adekvatnim zbrinjavanjem i reciklažom. Kako ste mogli primijetiti, selektirali smo otpad GUME-STAKLO-PLASTIKA-METAL, po preporukama Čistoće Split koja će se isti zbrinuti u adekvatnim reciklažnim dvorištima. Veselimo se zajedničkom druženju i eko akciji na Murteru – poručuju iz UPA Rostrum.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

“ZAJEDNO ZA ČIŠĆI JADRAN” Splitska Čistoća podržala akciju čišćenja podmorja na Žnjanu

Vaš komentar