Igra prirode u zelenim Ponikvama pretočena u uzbudljivu turu

Foto: Miljenko Šegulja

BAKAR – Ponikve u bakarskom zaleđu čudesni su prirodni fenomen u čijoj zelenoj dolini nastaje i nestaje krško jezero. Upravo u toj igri prirode vodičkinja Iva Silla pronašla je inspiraciju da za bakarsko Margaretino leto osmisli nešto novo i uzbudljivo – interpretacijsku turu “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” koja kroz igre i mozgalice posjetitelje vodi tragovima znamenitih prirodoslovaca i njihovih otkrića o Ponikvama

U dolini zelenih Ponikvi smještenih 9 km sjeverno od Bakra vlada tolika tišina da se gotovo može čuti lepršanje mnogobrojnih leptira. Među njima je najposebniji Apolon, najugroženiji planinski leptir. Nekad ga se moglo sresti na svakom koraku u ovoj prostranoj i idličnoj dolini, a sad je susret s Apolonom prava rijetkost. No, posjetitelji igrificirane ture “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” imali su tu rijetku priliku vidjeti Apolona i to najvećeg ikada. Naime, upravo u obliku tog dnevnog leptira, prekrasnog i upečatljivog izgleda, zagrebačka vodičkinja Iva Silla izradila je lepršave tragove koji su sudionici ture morali pronalaziti na ponikvarskim stablima. Oni su ih vodili kroz istraživanje čudesne priče o biljnom i životinjskom svijetu te sezonalnom jezeru po kojem su nadaleko Ponikve poznate.

Kako bi istraživanje kroz igru bilo što zanimljivije, sudionici su bili podijeljeni u tri tima  (kapljice, paukovi i margaretice), a uspješnim otkrivanjem Ivinih zagonetki skupljali su bodove čiji je broj na kraju donio pobjednički tim.

Istraživanje Ponikvi odvelo ih je na putovanje kroz vrijeme i to u 1877. godinu kad je, kao učitelj u Pučkoj školi, u Bakar stigao Dragutin Hirc svestrani hrvatski prirodoslovac, botaničar i zoolog, učitelj, planinar i putopisac koji je svojim prirodoslovnim istraživanjima zadužio Hrvatsku, a svojom knjigom “Hrvatsko Primorje” ostavio dubok trag u ovom podneblju. Bio je fasciniran fenomenom krškog jezera koje nastaje i nestaje kad, uslijed kiše i otapanja snjegova, voda iz podzemnih špilja voda potopi livade i šume Ponikvi. Njegovi zapisi bili su nit vodilja kroz cijelu turu koja je sudionike vodila od osunčane doline do mistične svježine šuma u kojima su pronašli brojne izvore i tragove prolaska vode koja će se opet pojaviti s jeseni.

Povratak u prošlost osim upoznavanja Dragutina Hirca, donio je “susret” s još dva velika imena koja su proučavala bakarski kraj, ali i predavala u bakarskoj Pomorskoj školi. Prvi je Narcis Damin koji je ostao zapamćen kao naš najveći arahnolog. Jedna vrsta pauka, koju je detaljno opisao za glasnik tadašnjeg Naravnoslovnog društva, a koju je otkrio za života u Bakru, dobila je njegovo ime: Attus Damini Chyzer. U Kukuljanovu, na samom rubu Ponikava, po prvi put se susreo sa slučajem ugriza zloglasne crne udovice. Zahvaljujući njegovom vrijednom istraživanju, bakarsko područje do dana današnjeg ima najviše zabilježenih vrsta pauka  u odnosu na ostatak Hrvatske. Damin je dočekao i kraj života upravo u Bakru, gdje se  nalazi i njegov grob.

Treći znanstvenik kojeg su otkrili sudionici ture bio je veliki Andrija Mohorovičić, otac moderne seizmologije. Prva mu je ljubav bila meteorologija i nikada je nije napustio. Upravo je za rada u današnjoj Pomorskoj školi u Bakru zamijetio posebnost kretanja oblaka i vjetra što je dovelo do brojnih znanstvenih radova. Danas znamo da su njegove vremenske prognoze bile 70% točne pa je u svoje vrijeme bio jedina osoba koja je znala kada je najbolje posjetiti ponikvarsko jezero, odnosno kada se mogla očekivati kišna sezona.

Foto: Miljenko Šegulja
Foto: Miljenko Šegulja

Riješivši uspješno zagonetke znamenitih prirodoslovaca i skupivši najveći broj bodova pobjednički tim “okitio” se na kraju ture posebnim priznanjem, bedžem s Hirčevom ružom koja je pronađena baš u Bakarskom kraju i nosi ime Rosa Hirciana.

Tura “Odigraj Hirčevu tajnu razinu” sudionicima je donijela jedno novo iskustvo u kojem su, kao pravi istraživači, aktivno sudjelovali naprežući moždane vijuge istovremeno se sjajno zabavljajući. Za uloženi trud, organizator Turistička zajednica Grada Bakra i stanovnici Ponikvi te sponzor Ina, nagradili su ih domaćim gastro specijalitetima – domaćim kravljim sirom, palentom kompiricom, savijačom s rogačem i orasima, kuglofom te nezaobilaznom Bakarskom tortom.

Silvija Jacić

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ:

Pratite trag prirodoslovca Dragutina Hirca i upoznajte kroz igru zelene Ponikve

FOTO: PONIKVE Zaroni u čarobnu šumu