VIDEO Dvije akcije spašavanja unesrećenih osoba helikopterom HRZ-a

FOTO: HRZ/M.Karačić

U dvije akcije spašavanja kod Omiša i na Pelješcu letačke posade HRZ-a sudjelovale u spašavanju dvije  unesrećene osobe

Letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera  93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) sudjelovale su u  utorak 28. srpnja 2020. s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvije akcije spašavanja unesrećenih, a zajedno s letačkim posadama u spašavanju su bili angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Obje osobe su spašene i zbrinute u KBC Firule u Splitu.

U prvoj akciji spašena je unesrećena osoba s brda Imber iznad Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u drugoj akciji spašena je osoba i to s brda Sveti Ilija s Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kapetan posade helikoptera Mi-8MTV1 satnik Goran Jelić koji je sudjelovao u akciji spašavanja na brdu Imber kazao je kako su unaprijed znali za poziciju gdje se nalazi stradala osoba te je ovo i bio jedini mogući način dolaska do unesrećene.

– Bila je ovo iznimno zahtjevna akcija spašavanja jer se odvijala u usjeku sa okomitim stijenama, a dodatno je i vjetar usložnjavao tijek operacije spašavanja. No, najvažnije akcija je provedena uspješno i sigurno – iznio je satnik Jelić.

Drugu akciju predvodio je zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera  i kapetan letačke posade pukovnik Stjepan Stepić koji je kazao kako je brzina dolaska do unesrećene osobe bila presudna.

– Nakon dolaska do lokacije gdje se nalazila unesrećena osoba odmah smo pristupili pripremi i izvlačenju te se uputili na nogometno igralište u Orebiću gdje je stradalom pružena hitna pomoć, a nakon toga prevezli smo ga do Firula. Tako smo u kratkom vremenu zajedno sa spašavateljima iz HGSS-a uspjeli u dvije akcije pomoći u spašavanju unesrećenih – istaknuo je pukovnik Stepić.

S današnjim akcijama spašavanja letačke su posade iz Divulja u ovoj godini u potražnim akcijama bile ukupno angažirane 11 puta.