Prvi hrvatski brod čistač mora u mreži Europske agencije za pomorsku sigurnost

Foto: Dinamarin

RIJEKA – Pomoćnik ministra kap. Siniša Orlić i izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac posjetili su ovih danatvrtku Dinamarin u Rijeci i razgledali tanker Kijac, koji se pridružuje europskoj mreži brodova čistača mora za područje Jadranskog mora, koji je suvremenom opremom za suzbijanje onečišćenja opremila Europska agencija za pomorsku sigurnost.

Foto: MPPI

Brod Kijac, hrvatske zastave dužine 93 m, prvi je hrvatski brod čistač mora koji je uvršten u mrežu brodova čistača Europske agencije za pomorsku sigurnost, što predstavlja izniman doprinos u provedbi zaštite Jadranskog mora, osobito u pogledu brzine i učinkovitosti reagiranja u slučaju iznenadnog onečišćenja mora velikih razmjera. Brod je opremljen specijaliziranom opremom za suzbijanje onečišćenja mora velikih razmjera, i to branama, skimerima, sustavom za raspršivanje disperzanata te detekcijskim sustavom uljnih onečišćenja.

Europska agencija za pomorsku sigurnost u okviru svojih usluga koje pruža državama članicama EU, trenutno osigurava i održava 16 potpuno opremljenih brodova za reagiranje na uljna onečišćenja širom Europe.

Podsjetimo kako je spremnost na pravovremeno reagiranje u slučaju onečišćenja mora i priobalja, nije moguće bez odgovarajuće tehnološke opremljenosti osoblja i plovila. U tom pogledu, opremanje broda Kijac značajan je doprinos očuvanju krhkog eko-sustava Jadranskog mora.

I.B.