TUŽNA OBLJETNICA Otišao je i za sobom ostavio trag u beskraju…

Foto: HRT / Youtube / Screenshot / Morski HR

Oliver Dragojević, možda i najveći glazbenik ovih prostora, napustio nas je 29. srpnja 2018. godine u 71. godini života, točno godinu dana nakon što mu je dijagnosticiran rak pluća. Koliko su njegovu glazbu, ali i moralne vrijednosti cijenili Split, Dalmacija, Hrvatska, ali geografski i srcem puno šire, govori i najveći ispraćaj koji je nekome upriličen na ovim prostorima.

Više od pola stoljeća svoje glazbene karijere, Oliver je započeo nastupom 1961. godine splitskom dječjem festivalu. Nekoliko godina kasnije, krenula je suradnja koja je utkala njegov glazbeni put. Zdenko Runjić napisao je Picaferaja, a nakon 1975. godine kad je na Splitskom festivalu nastupio s pjesmom Galeb i ja, njegov zaštitni znak postali su Mediteran, Dalmacija, Vela Luka i Split. Ostalo je povijest, dostojna pisanja knjiga.

Iako su mnogi njegovi kolege skretali s glazbenog puta, Oliver je ostao svoj.  Legenda hrvatske estrade više puta je rekao da ga nikad nije zanimala politika jer je to “pokvaren posao”, a u jednom od intervjua je izjavio da bi se politički angažirao samo u jednom slučaju – jedino ako bi ekološka katastrofa prijetila moru.

Kada nas je napustio, narod ove zemlje mu se propisno odužio. Bio je to najveći ispraćaj u modernoj hrvatskoj povijesti. Na posljednji počinak u voljenu Velu Luku ispratilo ga je stotine brodova, brodica, plovila, pa čak i brodovi Hrvatske ratne mornarice. koje je zadužio himnom “Mi smo hrvatski mornari”. Emocije nisu zaobišle ni strane turiste, koji su objavljivali nešto nikad viđeno na društvenim mrežama i pisali “Ovi ljudi imaju najveća srca“. Slomljen je bio i njegov najbolji prijatelj i suradnik Zlatan Stripišić Gibonni, a u moru objava o opraštanju s legendom, možda je djelovala najproročanskije ona od Petra Graše: “Danas se odlomio onaj zadnji most koji je spajao Dalmaciju s nekim drugim vremenom”.

Prvi put je proglašen i Dan nacionalne sućuti, a Olivera je posthumno odlikovala i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Ordenom Reda Ante Starčevića zaslužno je nagrađen za izniman doprinos u izgradnji suverene hrvatske države kroz dugogodišnji rad i stvaralaštvo na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Ostavio je neizbrisiv trag u beskraju, zbog čega mu vječna hvala!