Foto: Youtube / Screenshot

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentirano 71 novih slučajeva. Aktivno je 754 slučaja. Preminuo je muškarac koji je 1941. godište, imao je od ranije značajnih problema.

– Radi se o žarištima prije svega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Novooboljeli su vezani za vjenčanje u Hrvacama. Nova situacija je i sprovod u Imotskom. U Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljeli su vezani s momačkom večeri, a vjenčanje se održalo u Našicama jer je stožer u Vukovarsko-srijemskoj županiji smanjio broj ljudi koji mogu biti na vjenčanjima – poručio je šef HZJZ-a Krunoslav Capak i dodao da su najveći problem i dalje veća okupljanja građana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je sve organizatore većih okupljanja, poput svadbi, zamolio da se drže preporuka HZJZ-a.

– Ukupna epidemiološka slika ovisi  o ponašanju svakog od nas – rekao je.

O razmatranju novih mjera za veća okupljanja, kaže:

– Svaki dan to razmatramo. Mi s ovog mjesta i danas pozivamo sve organizatore takvih događaja da se pridržavaju mjera HZJZ-a, to je jedini način da imamo što manje oboljelih. Znamo da ta brojka oboljelih može imati utjecaj na druge gospodarske aktivnosti, prije svega turizam. Velika većina organizatora se drži preporuka, to pokazuje i činjenica da još uvijek vučemo ove novooboljelih kao kontakte ranije organiziranih okupljanja – poručio je Božinović.

Govoreći o sklapanju predugovora za nabavu eventualnog cjepiva za koronavirus, ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se Hrvatska priklonila inicijativi Europske komisije, ali i dodao da se sve inicijative baziraju na vrlo optimističnim prognozama.

– Ove inicijative nisu financijski obvezujuće za državu, ali sigurno je da o tome razmišlja i Europska komisija – rekao je Beroš.

I.B.