RADNICI SPREMNI OVRŠITI FIRMU – U dvjema tvrtkama Brodotrogira radnicima nisu isplaćene dvije plaće

Foto: Brodotrogir

TROGIR – Dvije tvrtke unutar Brodotrogira radnicima već dva mjeseca nisu isplatile plaću, a ne naprave li to do kraja mjeseca, radnici imaju zakonsko pravo ovršiti firmu – kazao je za Morski HR regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata, Joško Franić u najavi sindikalnih akcija ukoliko s poslodavcem ne postignu dogovor. 

– Već godinu dana svaki mjesec najavljujemo mirenje s tvrtkom Brodotrogir Hull, u kojoj sada ima 85 radnika. Plaća se isplaćuje s dva mjeseca kašnjenja. Zadnja 3 mjeseca je to bila potpora od vlade, a što će biti kasnije, ne znamo – kaže Joško Franić koji upozorava i na administrativne manevre.

– Ovo je već treća firma u nizu koju otvaraju, a radnike prebacuju samo iz stare u novu. Čak sad najavljuju je da se Brodotrogir Hull prebaci u novu firmu Brodotrogir Usluge. Ili poslodavac treba isplatiti plaće ili neka zatvore firmu, a ne da ovako rade – poručuje Franić.

Nekima se plaće isplaćuju sasvim normalno

– Postoje sudovi za to, a po meni to ne bi trebalo biti legalno. Jedini koji spašavaju firmu su radnici. Nije isplaćena plaća za Hrvatsku brodogradnju Trogir, gdje ima više od 100 zaposlenih. Nelogično je da radnici Brodogradnje Hulla ne dobivaju plaću, a dobivaju radnici uredno Brodotrogir Cruise. Plaće dobivaju i radnici u Adria Docks, Servisni centar Trogir, marina, dakle profitabilne djelatnosti su izdvojene – kaže Franić.

– Imamo i još jedan problem; u Brodotrogiru su iz Vlade tražili jamstva za dva kruzera i to se čeka sigurno  10 mjeseci. Činjenica je da posla trenutno nema dovoljno.  Ali moramo upozoriti javnost, jer ako bi plaće išle tek iza 1. kolovoza, to je protuzakonito, jer do kraja mjeseca moraju biti isplaćene ili radnici imaju pravo ovršiti firmu! Računalo se da će se privatizacijom brodogradilišta u Hrvatskoj nešto napraviti, ali vidite što se dogodilo Uljaniku. Brodotrogir je također na putu da tako završi – kazao je za Morski HR sindikalist Joško Franić.