TISUĆU PEPELJUGA Cipele koje je izbacilo more na plaže otoka Hvara, na splitskim Prokurativama

Foto: Jelena Boellaard Šoša

SPLIT – Instalacija 1000 Pepeljuga sastoji se od tisuću odbačenih cipela koje je more izbacilo na plaže otoka Hvara.

Fasciniran količinom i raznolikošću obuće koju je moguće pronaći na plažama južne strane otoka, cipele je prikupio Mark Boellaard. Uglavnom u zimskim mjesecima od 2018. do 2020. godine, prikupio je jedinstvenu kolekciju jeftinih japanki, sandala, bakinih papuča, vrtoglavih štikli, sportskih tenisica, kožnih čizama i ostale obuće. Cipele u svim stilovima, bojama i fazama raspadanja, plutale su  Sredozemljem i završile na Hvaru.

Foto: Jelena Boellaard Šoša

Mark Boellaard je nizozemski umjetnik koji na Hvaru živi od 2012. godine. U srži njegovog rada nalazi se ideja o recikliranju i davanju nove vrijednosti otpadnom materijalu. To se može vidjeti kako u njegovim  radovima u kolažu, tako i u seriji Assemplage koja se sastoji od više od osamdeset asemblaža napravljenih od smeća pronađenog na hvarskim plažama.

Tisuću cipela, tisuću nepoznatih priča, zajedno upozoravaju na naš trenutni odnos s otpadom i služe kao upozorenje o ogromnim ekološkim posljedicama odlaganja otpada u more.

Ako se u tako kratkom razdoblju na nekoliko hvarskih plaža može prikupiti tisuću cipela, koliko cipela pluta po Jadranu? Što ovo govori o ukupnoj količini smeća odloženog u Jadransko more?

Ova instalacija stvorena je s ciljem da podigne svijest o problemu smeća u moru  i potakne ljude da smanje količinu smeća koju proizvode svaki dan. Čak i najmanji doprinos na osobnoj razini se računa.

Naša je odgovornost očuvati okoliš za buduće generacije! – poručuju organizatori.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO: “TISUĆU PEPELJUGA” Umjetnik napunio trg tisućama cipela koje je izbacilo more