Unatoč većem broju nautičara, Korčula bilježi pad prometa

Foto: Boris Kačan

KORČULA – Na čak 70 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani nisu se nadali ni u gradu Korčuli gdje se struktura gostiju ipak promijenila.

Najviše je domaćih gostiju koji stižu svojim automobilima, a slijede ih nautičari. Iako su rezultati sve bolji, Korčulani se nadaju ponovnom dolasku i aviogostiju, pišu Vijesti.hr.

Ovog ljeta gužve nema. Hoteli koji su se u Korčuli otvorili krajem lipnja, popunjeni su 40 posto.

– Ove godine prevladavaju domaći gosti. To su gosti koji dolaze svojim osobnim vozilima. Imamo i Nijemaca, Austrijanaca, Slovenaca, Francuza – rekla je Maja Lena Lopatny, menadžerica za odnose s javnošću hotela u Korčuli.

Zbog manjeg broja aviogostiju, turističke agencije bilježe drastičan pad prometa.

– Transferi su svi otkazani, aviodolazaka je minimalno i to je jedan od glavnih razloga zašto izleta nema koje inače mi radimo – izjavio je Vlado Ilišković, vlasnik turističke agencije u Korčuli.

Najtraženiji je privatni smještaj. U centru grada noćiti se može za cijenu i do 50 eura.

– Spustili smo cijene, cijene su spuštene za nekih 25 do 30 posto – kazala je Katija Depolo, vlasnica apartmana.

Struktura gostiju se promijenila. Borave tjedan i više dana, sve poželjniji je smještaj izvan grada.

– To su uglavnom gosti koji traže udaljenija mjesta i blizinu mora, uglavnom su to i obitelji – rekla je Hana Turudić, direktorica Turističke zajednice Grada Korčule.

U ljepotama Korčule itekako se može uživati.

– Korčula je jako lijepa i šarmantna. Osobito stara gradska jezgra. Sinoć smo šetali i  večerali u konobi. Doista je jako, jako lijepo – izjavio je Manuel iz Španjolske.

Prepoznaju to i domaće zvijezde koje zbog korone ne mogu raditi. Zato vrijeme provode na dalmatinskoj obali.

– Vraćam se ovdje rado zato što meni osobno ovo mjesto pruža jednu zaštićenost maksimalnu. Prva stvar nema auta, mjesto je čarobno – poručila je glazbenica Nina Badrić.

Samo koju milju dalje, nudi se zabava na plaži i bogata gastronomska ponuda.

– Dolaze i iz Korčule, ali pretežno se baziramo na nautički turizam koji je zadnjih 10 do 15 dana puno bolji nego što je bio prije – kazao je Damir Sardelić, voditelj beach bara, pišu Vijesti.hr.

Nautički turizam, uz autogoste, u Korčuli je najzastupljeniji. Ondje trenutačno boravi oko tri tisuće i tristo turista što je 70 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani.

D.G.