GORI KOZJAK Iznad Kaštel Gomilice buktinja prijeti kućama i guta sve pred sobom, stižu pojačanja

Foto: Dalmacija danas

KAŠTEL GOMILICA – Oko 13:30 izbio je požar na Kozjaku iznad Kaštel Sućurca. Vatra je izbila na lokalitetu Dragoćevo iznad Strabežnika. Kako doznaje Dalmacija danas u Županijskom operativnom vatrogasnom centru, gore borova šuma i makija, a dignute su i zračne snage. Nekoliko čitatelja javlja da se dio požara približio kućama.

Trenutno je na terenu preko 100 vatrogasca, a požar gase tri protupožarne letjelice.

Požar je u vrlo kratkom roku pustošio više hektara makije, borovine i drugog raslinja u Kaštel Sućurcu, te se širi prema Kastel Gomilici. Jugo sve više jača što ubrzano širi požar. Vatra se dijelom preko grebena uspjela proširiti i na sjevernu stranu Kozjaka.

– Požar nije pod kontrolom. Branimo kuće, a dva kanadera su trenutno na terenu. Na požarištu su sve snage s područja Trogira, Kaštela i Solina. Zatražili smo i dodatne snage. Požar je “utekao” put sjevera. Požar je krenuo iz Sućurca, proširio se na Gomilicu, a jedan dio počeo se širi na Sućurac prema istoku. Tako su imamo dvije fronte – kazali su nam kaštelanski vatrogasci.

Foto: Dalmacija danas

U međuvremenu doznajemo da je vatra zahvatila neposrednu blizinu crkvice Sv. Jure na Kozjaku. Trenutno traje nastojanje zračnih snaga da je spasi.

Iz provjerenih informacija doznajemo da se vatra ubrzano širi prema planinarskom domu Putalj koji je evakuiran. Domar je napustio dom do kojeg se pokušavaju približiti vatrogasci.

Na terenu Dalmacija danas doznaje da je gusti dim zahvatio vojno postrojenje na vrhu Kozjaka. Tamošnji radarsko-komunikacijski centar osiguran je dodatnim snagama iz Zagore, a stigli su i predstavnici Civilne zaštite.

D.G.