2 min. čitanja

Jadroplov od Vlade dobio još 48 milijuna kuna državnih jamstava – Zadnji put bili u plusu 2007. godine

Jadroplov od Vlade dobio još 48 milijuna kuna državnih jamstava – Zadnji put bili u plusu 2007. godine
Foto: Screenshot

Državna firma Jadroplov iz Splita dobila je na prvoj sjednici nove vlade održanoj u četvrtak još 48 milijuna kuna državnih jamstava.

Vlada je dala suglasnost za kredit uz državno jamstvo Jadroplovu kod Hrvatske poštanske banke, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja za razdoblje 2015. – 2019. godine, objavili su iz vlade. Iznos kredita i jamstva je 48 milijuna kuna. Rok otplate je deset godina, uključujući jednu godinu počeka, a kamatna stopa 3-mjesečni EURIBOR uvećan za četiri posto godišnje, promjenjivo.

U obrazloženju se uz ostalo kaže da bi izostanak kredita mogao dovesti u pitanje plan restrukturiranja za koji je vlada dobila odobrenje Europske komisije i u što je već uložila 57 milijuna kuna.

Jadroplovu ovo nisu prva državna jamstva ove godine.

Početkom godine vlada je Jadroplovu dala suglasnost za ukupno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 55 milijuna kuna “u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. – 2019.”. Dakle za istu namjenu kao i kod novog zaduženja, piše Index.

Sav taj novac slio se u Jadroplov koji je u 70-postotnom državnom vlasništvu, iako je Skupština dioničara prihvatila izvješće uprave koju vodi Branimir Kovačić, a prema tom izvješća  program restrukturiranja nije uspješno proveden jer nije provedena privatizacija i dokapitalizacija društva predviđena za srpanj 2018.

Uz to, država je izgubila gotovo pola milijarde kuna smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna.

Katastrofalno poslovanje

Jadroplov inače od 2008. godine posluje s gubitkom, a zadnji put su dobit ostvarili 2007. Prošle su godine zabilježili gubitke od gotovo 300.000 kuna, najviše u proteklim godinama, piše Index.

U rujnu prošle godine objavljene su fotografije koje pokazuju užasno stanje na brodovima Jadroplova. Fotografije su snimljene prije što su na dva od ukupno šest njihovih brodova izvanredno poslani inspektori ITF-a (Međunarodne transportne federacije).

Razlog su bile brojne pritužbe koje su stizale od članova posada, a ticale su se katastrofalnih uvjeta boravka i prehrane pomoraca. Riječ je o brodovima “Split” i “Bene”, koji su bili na vezu u Colombu, prijestolnici Šri Lanke, odnosno na Tajvanu.

Na fotografijama se vide pokvareni hladnjaci i u njima propala hrana, začepljeni, prljavi i očito vrlo dugo neodržavani sudoperi, inventar, namještaj i podovi s golemim mrljama i otpadnim tekućinama.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Odvratni uvjeti života na Jadroplovovu brodu “MV” Split
Teške pritužbe pomoraca na uvjete brodova Jadroplova, ITF šalje inspekcije
Nastavljaju se inspekcije brodova Jadroplova, predsjednik Uprave izbjegava odgovore
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.