Zbog izražene mogućnosti grmljavinskog nevremena, Državni hidrometeorološki zavod je unutar sustava MeteoAlarm, za danas izdao narančasto upozorenje za Istru i Kvarner, dok je ostatak obale u žutom, zbog mogućeg jakog juga.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, napominju u DHMZ-u.

I prognoza olujnih parametara ide u prilog mogućnosti razvoja grmljavinskih ćelija koje će ponegdje uzrokovati jače olujno nevrijeme, poručuje

Postupno naoblačenje sa zapada, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, pri čemu će pljuskovi biti češći i intenzivniji poslijepodne i navečer. Najviše sunčanog vremena bit će u Dalmaciji, no prema večeri poneki je pljusak moguć na sjevernom dijelu. Vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Najviša temperatura zraka uglavnom između 25 i 30, u Dalmaciji do 35 °C.

Upozorenje za pomorce i nautičare

Na sjevernom Jadranu ponegdje nevere, uglavnom ujutro i navečer, a krajem dana su moguće i na dijelu srednjeg Jadrana. Od sredine dana su mogući mjestimični udari juga 35-40 čvorova.