Foto: Saša Čuka

Zbog izražene mogućnosti grmljavinskog nevremena, Državni hidrometeorološki zavod je unutar sustava MeteoAlarm, za danas izdao narančasto upozorenje za Istru i Kvarner, dok je ostatak obale u žutom, zbog mogućeg jakog juga.

“Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu”, napominju u DHMZ-u.

I prognoza olujnih parametara ide u prilog mogućnosti razvoja grmljavinskih ćelija koje će ponegdje uzrokovati jače olujno nevrijeme, poručuje

Tamo gdje do razvoja olujne naoblake dođe tijekom ponedjeljka moglo bi biti vrlo žestoko. Dovoljno je pogledati olujne…

Posted by IstraMet on Sunday, August 2, 2020

Postupno naoblačenje sa zapada, mjestimice s kišom i lokalnim pljuskovima s grmljavinom, osobito na sjevernom Jadranu i u gorju, pri čemu će pljuskovi biti češći i intenzivniji poslijepodne i navečer. Najviše sunčanog vremena bit će u Dalmaciji, no prema večeri poneki je pljusak moguć na sjevernom dijelu. Vjetar većinom slab, u Slavoniji povremeno umjeren jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo. Najviša temperatura zraka uglavnom između 25 i 30, u Dalmaciji do 35 °C.

Upozorenje za pomorce i nautičare

Na sjevernom Jadranu ponegdje nevere, uglavnom ujutro i navečer, a krajem dana su moguće i na dijelu srednjeg Jadrana. Od sredine dana su mogući mjestimični udari juga 35-40 čvorova.

Vaš komentar