FOTO Spomenička baština Šibenika u Domovinskom ratu

Foto: Muzej Grada Šibenika

ŠIBENIK – Iz Muzeja grada Šibenika pozivaju sve na virtualno otvaranje izložbe ‘Baština u ratu’ koje će se održati u utorak u 20 sati na službenoj Facebook stranici Muzeja i stranici Photo Studija 82.

Okvir izložbe proizašao je iz cjelovite teme koja se odnosi na stanje baštine, prvenstveno nepokretnih spomenika, na području Šibenika za vrijeme Domovinskog rata, dakle od 1991. do 1995. godine, kao i na način njihove obnove.

Foto: Muzej Grada Šibenika

Izložba je nastala kao edukacijski projekt, odnosno iz želje i potrebe da se još jednom prisjetimo i ne zaboravimo, osobito što se izložba otvara povodom 25 godina od Oluje. Spomenička baština na užem području grada Šibenika u Domovinskom je ratu stradala uglavnom u rujanskoj bitci 1991. te za napada 1993. godine.

Iako u odnosu na stradalu spomeničku baštinu u drugim dijelovima Hrvatske, na šibenskom području nije teško stradalo mnogo objekata, pogled cijele Hrvatske privukla je pogođena kupola katedrale sv. Jakova, koja je postala simbol otpora i obnove.

 

Izložba sadrži fotografije stradale baštine sa pratećim tekstovima i objašnjenjima, a izložene su i originalne granate i mine iz Domovinskog rata iz fundusa Muzeja grada Šibenika. 

Autorice: Marijana Klisović i Marina Lambaša

Muzej grada Šibenika, 4.8.-30.9.2020.

Izložba je financirana sredstvima Grada Šibenika i Ministarstva kulture RH.

Neke od fotografija iz tog doba, uz dopuštenje Muzeja grada Šibenika pogledajte u fotogaleriji.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Osam godina zatvora admiralu JNA koji je ’91. granatirao Šibenik i oštetio katedralu