2 min. čitanja

VIDEO: ENORMNA EKSPLOZIJA Uništena luka u glavnom gradu Libanona

VIDEO: ENORMNA EKSPLOZIJA Uništena luka u glavnom gradu Libanona
Foto: Screenshot

BEIRUT – Eksplozija koja je mnoge podsjetila na atomsku bombu, u kasnim poslijepodnevnim satima zatresla je Beirut, glavni grad Libanona. Poginulo je najmanje 78 ljudi, a preko 4.000 je ranjeno, no bolnički i sigurnosni izvori sugeriraju da bi konačne brojke mogle biti ogromne. Epicentar eksplozije dogodio se u bejrutskoj luci. Eksplozija je bila toliko jaka da su je osjetili stanovnici 230 km udaljenog Cipra!

Predsjednik Michel Aoun kazao je da je 2.700 tona amonij nitrata, koji se koristi u gnjojivima i bombama, bilo šest godina uskladišteno u luci bez poduzetih mjera sigurnosti, kazavši da je to “neprihvatljivo”. On je za srijedu sazvao hitan izvanredni sastanak vlade. Svjedoci opisuju veliku gljivu i udarni val, koju uspoređuju s onim što se vidi kao posljedica atomske bombe.

Kako javlja CNN, takve eksplozije nije bilo još od vremena građanskog rata u Libanonu koji je bio od 1975. do kraja 80-tih godina prošlog stoljeća.

Jačina detonacija zatresla je grad poput potresa. Pucala su stakla, čak su padali i balkoni sa zgrada, pa je eksplozija u libanonskoj prijestolnici uzrokovala pravu paniku.

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija.

– Vidjela se ogromna vatrena kugla – komentirao je jedan stanovnik glavnog grada Libanona na Twitteru.

https://twitter.com/FadyRoumieh/status/1290672517733064705?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1290672517733064705%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fsnazna-eksplozija-u-luci-u-bejrutu-cijeli-grad-se-zatresao-puno-je-ozlijedenih-1036394

Po prvim informacijama lokalnih medija koje prenosi agencija France presse, eksplozija je rezultat incidenta u luci u Bejrutu. Zasad se zna da je do eksplozije došlo u luci gdje se nalaze skladišta eksploziva, objavila je libanonska državna agencija NNA.

Razmjeri eksplozija vidljivi su i na snimci objavljenoj na Twitteru. Na snimkama se vidi prva, manja, eksplozija, a zatim dolazi do detonacije druge, mnogo snažnije nakon čega se u zraku pojavio gust oblak dima u obliku gljive.

– Zgrade se tresu – tvitao je jedan stanovnik, dodajući da su sva stakla na prozorima njegovog stana “eksplodirala”.

Snažni val druge eksplozije osjetio se i do 10 kilometara od epicentra eksplozije, a 230 km udaljeni stanovnici Cipra osjetili su podrhtavanje.

– Svi na Cipru su osjetili ovo, izjavio je stanovnik Larnace George za Guardian. – Vrata su mi se tresla, čulo se i osjetilo se kad je grunulo. Mislili smo da je to bilo negdje kod nas. Kuća mi se tresla, dodao je.

Izraelski ministar vanjskih poslova kaže da nema razloga za ne vjerovati da je ova eksplozija bila nesretni slučaj.

Stanovnici, potreseni ovom tragedijom, odlaze u zdravstvene ustanove darovati krv kako bi pomogli svojim ozlijeđenim sugrađanima.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

OZLIJEĐEN HRVAT- EKSKLUZIVNO: ŠOKANTAN VIDEO Na brodu u luci Bejrut 11 naših pomoraca
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.