DRAMATIČAN POZIV S JEDRILICE “Mayday, mayday, ne rade motor ni kormilo, kod Korčule smo!”

Foto: Ilustracija / Screenshot

KORČULA – Jako nevrijeme pogodilo je u utorak veći dio Dalmacije. Dok čekamo izvješća diljem Jadrana, gdje su se dogodila brojna nasukavanja i havarije, s Korčule nam stiže snimka radio amatera koji je sudjelovao u koordinaciji spašavanja 10-eročlane posade jedrilice koja je usred oluje upala u probleme. 

– Dok sam snimao neveru u našem kanalu, jedrilica sa 10 osoba poslala poziv u pomoć (mayday). Otkazalo im je kormilo. Grmljavinsko nevrijeme, vjetar i kiša su samo dodatno zakomplicirali cijelu situaciju. U jednom trenutku se toliko smračilo da je izgledalo kao da je noć, što možete vidjeti na videu u prilogu. Budući da u početku nitko nije odgovarao na poziv, moje “dežurstvo” se na kraju isplatilo i drago mi je da sam im mogao pomoći – kazao nam je radio-amater Julije Urban iz Korčule.

– Radio “rupa” u našem području između obalnih radijskih postaja Split i Dubrovnik je čest problem i ne bi bilo loše da na našem području bude dežurne službe od strane nadležnih službi koje nadziru radijsku komunikaciju. Jedrilica je na kraju otegljena i sve je završilo dobro. Eto, radio-amateri su korisni i u 21.stoljeću – kazao je Urban.

Kako je izgledao dramatičan poziv u pomoć, poslušajte na snimci.

Našu redakciju naknadno su kontaktirali i iz Obalne radio postaje Dubrovnik Radio.

– Mi smo doista zaprimili poziv s pozicijom broda, no zbog lošeg vremena bilo je i više tih poziva. Pošto je čujnost na radnom kanalu, a ne hitnom kanalu 16 slabija, mi smo radio amatera, gospodina Julija Urbana zamolili “ako ih čuješ, pitaj ih broj mobitela”. To smo proslijedili Središnjici za spašavanje u Rijeci koja je dalje koordinirala spašavanje preko mobitela. Nije ih trebalo ni spašavati koliko su se prepali. Julije nam je uistinu pomogao i trebamo poticati radio-amatere, no prvi poziv u pomoć je stigao nama – kazao nam je Antonio Grabovac, voditelj obalne radio postaje Dubrovnik, Dubrovnik radio.

Nađete li se u opasnosti na moru, vrlo je važno znati i ovo:

Postupci u slučaju opasnosti

Poziv za pogibeljPoziv za hitnostPoziv za sigurnost
Odašilje se samo kada su brod ili posada u neposrednoj opasnosti i zahtijeva se žurna pomoć.Odašilje se ako nema opravdanja za slanje poziva u pogibelji, ali se poziv odnosi na sigurnost broda ili članova posade.Odašilje se kada se želi poslati važno navigacijsko ili meteorološko upozorenje.
1.Postaviti VHF radijsku postaju na kanal 16Postaviti VHF radijsku postaju na kanal 16Postaviti VHF radijsku postaju na kanal 16
2.“MAYDAY, MAYDAY, MAYDAY”“PAN-PAN, PAN-PAN, PAN-PAN”“SECURITE, SECURITE, SECURITE”
3.“Ovdje (ime broda ili pozivni znak 3 puta)”“Svim brodovima (3 puta)”“Svim brodovima (3 puta)”
4.Navesti poziciju broda“Ovdje (ime broda ili pozivni znak 3 puta)”“Ovdje (ime broda ili pozivni znak 3 puta)”
5.Navesti prirodu pogibelji (brod tone, požar, sudar, nasukavanje, nagnuće…)Navesti poziciju brodaNavesti detalje upozorenja (iznenadno nevrijeme, prepreka na plovnom putu…)
6.Navesti ostale obavijesti (vrstu tražene pomoći, broj osoba na brodu, opis broda…)Navesti kakvu pomoć trebate (čovjek u moru, hitnu liječničku pomoć, kvar stroja…)“Gotovo”
7.“Prijem”“Prijem”

Jurica Gašpar