DUBROVČANI SPASILI ŽELVU “Iz Instituta su nam rekli: ‘preživjet će s udicom’, nismo mogli gledati kako pati”

Foto: Ivio Bilić

DUBROVNIK – Društvo iz Dubrovnika nije moglo gledati zaštićenu glavatu želvu koja se prevrće i očito izuzetno muči i odlučili su provjeriti mogu li joj pomoći. 

– Šaljem vam ovom porukom slike i video spašavanja morske kornjače u Dubrovniku na južnoj plaži u hotelu Croatia. Unatoč jakom jugu, odlučio sam pozvati ostale spasioce da mi pomognu oslobodit iznemoglu kornjaču koja je zapela za bovice zbog udice i najlona u njenim crijevima – ispričao nam je Ivio Bilić.

– Zvali smo 112, pa Institut za oceanografiju i ribarstvo i rekli su nam da je to prezahtjevna operacija i da joj samo otkinemo najlon što viri, pa smo tako i napravili. Udica je ostala u crijevima. Ovi s instituta su rekli da će ona preživjeti s time. Konop od bovica joj je stisnuo gornju lijevu peraju. Okretala se na leđa do iznemoglosti – kaže Ivio.

Doista čudi situacija u kojoj se službe nisu uopće angažirale oko spašavanja inače zaštićene vrste. Naime, u sličnoj situaciji koja se prije dva tjedna dogodila na Korčuli, kad je želva s progutanom udicom organizirano premještena u Split, kod veterinara Marija Gavranovića, posebnog obučenog za rad s morskim kornjačama, nakon čega je otišla u Centar za oporavak morskih kornjača u Pulu.

U svakom slučaju, pohvalna reakcija dubrovačke ekipe koja je ovako, nadajmo se, uspjela spasiti jedan ugroženi morski život.