VIDEO: BEJRUT Evo što je ostalo od luke glavnog libanonskog grada

Foto: Screenshot

BEJRUT – Katastrofalna eksplozija u Bejrutu, u kojoj je život izgubilo najmanje 135 ljudi, nekoliko tisuća ozlijeđeno, a više od 250 tisuća ostalo bez krova nad glavom, ostavit će dugoročne posljedice na ovu, ionako pogođenu zemlju krizama, kriminalom i prethodnim ratovima. Danas se može potvrditi i da je uzrok eksplozije lučko skladište, u kojem se nalazilo oko 2750 tona amonijeva nitrata. 

Dan poslije, videosnimke s mjesta nesreće pokazuju razinu katastrofe u kojoj je luka gotovo sravnjena sa zemljom. Podsjetimo, u luci se na brodu City of Rome nalazi 11 hrvatskih pomoraca, od kojih je jedan zadobio ozljede ruke, a prema posljednjim informacijama zbrinut je i vraćen na brod.

Libanonska vlada proglasila je “izvanredno stanje u gradu Bejrutu na dva tjedna”, objavio je na konferenciji za novinare ministar informiranja Manal Abdel Samad, pojasnivši da će “vrhovna vojna vlast odmah biti zadužena za pitanja sigurnosti”. Vlada je također odlučila staviti u kućni pritvor sve dužnosnike bejrutske luke koji su bili zaduženi za nadzor skladišta i za sigurnost, objavio je jedan ministar.

– Nakon kontakta s Hrvatima ovdje u Libanonu mogu reći da su svi na sigurnom, a neki od njih njih pretrpjeli su manju materijalnu štetu. Ovo što se dogodilo neopisivo je. Svi u Libanonu sada su se zatvorili u svoje domove zbog nitratne kiseline u zraku. Nazvali su nas prijatelji s Cipra koji kažu da su i oni to osjetili. Bila je to uistinu katastrofa. Tužan sam, kao i svi ovdje, rekao je Cheikh Badih Hobeiche, počasni konzul RH u Libanonu, za HRT.

Niz zemalja je ponudilo pomoć: između ostalih, Kina će poslati pomoć u opremi, Rusija je najavila slanje pet punih teretnih aviona s opremom za spašavanje i spasiocima, pomoć će poslati i Njemačka, Velika Britanija ponudila podršku i pomoć u zdravstvenim djelatnicima i medicinskoj opremi.

Uzrok eksplozije – nemar i umjetno gnojivo s ruskog broda

Dio medija spominje kako su se u luci obavljali zavarivački radovi, no mnogi sumnjaju kako je riječ o namjernoj eksploziji.

Premijer i ured predsjednika objavili su utorak da je 2750 tona amonijevog nitrata koji se koristi za gnojivo i bombe, uskladišten šest godina u luci bez sigurnosnih mjera.

– To je nemar, rekao je izvor za Reuters, dodajući da je pitanje sigurnosti skladišta već bilo pred nekoliko odbora i sudova i ništa nije učinjeno kako bi se naredilo premještanje ili sigurno odlaganje opasnih tvari.

Izvor je rekao da je vatra počela u skladištu 9 u luci i proširila se na skladište 12, gdje je bio uskladišten amonijev nitrat.

Badri Daher, glavni direktor libanonske carine, rekao je za televiziju LBCI u srijedu da je carina slala šest dokumenata odgovornima, upozoravajući da materijal predstavlja opasnost.

– Tražili smo da se ponovno izveze ali to se nije dogodilo. Ostavljamo stručnjacima i onima koji se time bave da utvrde zbog čega, rekao je Daher.

– Mora se provesti lokalna i međunarodna istraga incidenta, s obzirom na opseg i okolnosti pod kojima je ta roba dovezena u luku, kazao je Hassan Hasbani, bivši zamjenik premijera.

Shiparrested.com, koji prati pomorske pravne slučajeve, objavio je da je izvješće iz 2015. pokazalo da je brod Rhosus koji je plovio pod moldavskom zastavom pristao u Bejrutu u rujnu 2013. zbog tehničkog kvara na putu iz Gruzije u Mozambik, s 2,750 tona amonijevog nitrata.

Izvješće kaže da se nakon inspekcije brodu zabranio nastavak puta a ubrzo nakon toga napustili su ga vlasnici.

– S obzirom na rizike povezane s time da amonijev nitrat ostane na brodu, lučke vlasti iskrcale su ga u skladište u luci, dodaje se u izvješću.

Ruski mediji u srijedu pišu da se radilo o ruskom brodu, u vlasništvu ruskog državljana Igora Grečuškina.

– Neprihvatljivo je da teret amonijeva nitrata, oko 2750 tona, bude oko šest godina u jednom skladištu bez ikakvih zaštitnih mjera, rekao je libanonski premijer Hassan Diab pred Vrhovnim vijećem obrane na izvanrednom sastanku.

Amonijev nitrat kemijsko je gnojivo i također sastavni dio eksploziva.

– Nećemo znati za odmor dok ne pronađemo odgovorne za to što se dogodilo, obećao je libanonski premijer.

Brod Rhosus pristao je u luku u Bejrutu prije šest godina zbog kvara, a bio je na putu za Afriku s 2750 tona gnojiva na bazi amonijevog nitrata, prenosi libanonska medijska kuća LBCI, ne otkrivajući u čijem je vlasništvu spomenuto plovilo, javlja HRT.

Ruska medijska grupacija RBC javlja da je brod, koji je plovio iz gruzijske luke Batumi za Mozambik, u vlasništvu ruskog državljana Igora Grečuškina, rođenog u dalekoistočnoj regiji Habarovsk, s prebivalištem na Cipru.

Nakon što je Rhosus pristao zbog kvara, Grečuškin je, a da nije isplatio svoju posadu, napustio brod, tvrdi RBC pozivajući se na članove posade. Prema LBC-iju, opasni teret je potom iskrcan u skladište gdje je ostao godinama.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

OZLIJEĐEN HRVAT- EKSKLUZIVNO: ŠOKANTAN VIDEO Na brodu u luci Bejrut 11 naših pomoraca