Meteo stručnjak ispravlja kapetana trajekta: “Nije točno da prognoza nije najavila oluju!”

Foto: Vladan Beljević / Facebook / Screenshot

Pomorski nautičar i zaposlenik na  na Pomorskom odjelu Sveučilišta u Zadru, javnosti poznat i kao kreator mobilne aplikacije Meteo Adriatic Ivan Toman dipl.ing., odlučio je reagirati na članak o pristajanju trajekta Lastovo na Silbu tijekom jakog nevremena. Naime, kapetan Milo Sršen,  je u dijelu razgovora za Morski HR spomenuo da je nevrijeme iznenada jako pojačalo i da ga je iznenadilo, jer, kako tvrdi, na prognozi ništa nije bilo! Toman pak tvrdi drukčije, a u mišljenju mu se pridružuju i kolege iz Istrameta. 

Ivan Toman

Reakciju Ivana Tomana prenosimo u cijelosti:

“Rado pratim portal Morski HR kao Internetsko mjesto koje na domaćoj sceni najbolje prati zbivanja u mojoj pomorskoj struci. Posebno ne propuštam pročitati teme koje se tiču mojeg fokusa interesa a to su one vezane za meteorologiju i vrijeme. Pa sam tako danas pročitao članak o pokušaju pristajanja trajekta Lastovo na Silbu po nevremenu u utorak.

Članak me potaknuo na reakciju budući da je u njemu cijenjeni zapovjednik broda Lastovo izjavio kako nevrijeme nije bilo najavljeno u prognozi. To je naime, potpuno netočno, te osjećam potrebu reagirati kako bi se ispravila nepravda prema prognostičarima koji su ispravno najavili nepogode, a također i obranio ugled meteorologije kao struke i znanosti.

Prilažem prognozu službenog državnog servisa za upozoravanje na opasne meteorološke uvjete, Meteoalarm, izdanu ujutro u utorak, 4. kolovoza, gdje se vidi da su sve regije Hrvatske u „narančastoj” boji, a dodatno je za pomorce naznačena opasnost od jakog/olujnog vjetra na cijelom Jadranu.

Također, kako bi bili mnogo precizniji, prilažem produkte numeričkog modela atmosfere WRF-ARW kojeg osobno administriram na svojem portalu meteoadriatic.net gdje se vidi, kako je automatski sustav za prognoziranje procijenio veliku vjerojatnost za jake grmljavinske nepogode na zadarskom području oko 16 sati po UTC (18h lokalno) – karta s naslovom „LightningChaser”. Dodatno na to, prilažem i produkte istog modela za udare vjetra, prognozirano ujutro u utorak 4. kolovoza, za 15 i 16 sati po UTC (17 i 18 sati lokalno), gdje se vide udari zapadnog/sjeverozapadnog vjetra u zapadnom dijelu zadarskog arhipelaga između 20 i 30 metara u sekundi (40 do 60 čvorova, 70-110 kilometara na sat), kao posljedica prognoziranog grmljavinskog nevremena. Drugim riječima, model je u ranim jutarnjim satima već imao točno prognoziranu lokaciju i vrijeme nepogode, gotovo u sat točno, a također, i danima ranije je najavljivao takvu mogućnost, naravno s nešto manjom točnošću.

Foto: Screenshot / Ivan Toman

Osim službenog servisa Meteoalarm, i neslužbenih računalnih modela kakvi su priloženi za dokaze prognoziranog nevremena, i svi prognostičari, od PMC Split, do DHMZ sinoptičara, preko privatnih meteorologa koji daju prognoze u medije, najavljivali su opasno vrijeme u utorak poslijepodne. Stoga nikako ne stoji izjava cijenjenog zapovjednika da nevera nije bila prognozirana”, stoji u reakciji Ivana Tomana.

Dodajmo ovome i da je Morski HR prenio navedena upozorenja od strane meteorologa, ali i činjenicu da odsječenim dalmatinskim otocima upravo trajekt Lastovo zna pristupiti kao jedan od rijetkih trajekata koji sigurno tuku prilično jako more.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

“PUCALE SU CIME” Kapetan najžilavijeg trajekta o pokušaju pristajanja na Silbu usred nevremena

Detaljna analiza klime posljednjih 40 godina: “Hrvatska se zagrijava 3 puta više od prosjeka planete!”

Dosta je praćenja norveških prognoza – Stiže dostojna hrvatska aplikacija!