“PUCALE SU CIME” Kapetan najžilavijeg trajekta o pokušaju pristajanja na Silbu usred nevremena

Foto: Tone Seliškar / Screenshot / Facebook

SILBA – Na Silbu je u utorak pokušao usred nevremena pokušao pristati i možda najžilaviji trajekt u floti Jadrolinije 50-godišnji Lastovo. Unatoč dva pokušaja, pucali su konopi, pa je iskusni kapetan morao donijeti odluku „vraćamo se“.

„Kad Lastovo ne može, onda stvarno nitko ne može“, komentirali su na društvenim mrežama otočani i bolji poznavatelji jadranskih prilika i vremenskih neprilika snimku pokušaja pristanka ovog trajekta na nedavno obnovljenu rivu na Silbi usred nevremena.

Kapetan Lastova Milo Sršen, Jadrolinijin je veteran i za Morski HR priča iskustvo u kojem je najvažnije, da je sve dobro završilo.

– Naglo je pojačalo nevrijeme, pa iako sam znao da je prolaznog karaktera, iznenadilo me, jer na prognozi ništa nije bilo! Partio sam u 17h iz Premude, a do Silbe nam treba pola sata. Kad sam došao tamo, imao sam što vidjeti. Prvi put smo se skoro i vezali, ali je u jednom momentu pukla cima Nisam smio blizu, pustili smo konope i šijao sam vani. Probao sam još jednom, ali bilo je još gore i morao sam donijeti odluku i otići – priča kapetan.

– Mul na Silbi je stari, samo je sad obnovljen i pravokutan, a ispod njega su napravili tako da se mareta razbija. Ali nema tu pomoći, jer to nije prirodna luka ili porat i uvijek će biti problema. Mogu ne znam kakvu rivu napraviti, ali jedini je spas lukobran kojeg vjerojatno neće napraviti – pojašnjava nam.

– Ovaj brod je tako konstruiran da je on dobar na otvorenom moru i maretama. Zatvorenog je tipa, za razliku od mnogih modernih i takvih brodova fali, ali morate računati na njegove godine, iako za 50-godišnjaka, dobro je održavan i odlično se drži – priča nam kapetan Milo Sršen koji otkriva da će u mirovinu skupa sa svojim Lastovom, za 4 godine. Do tad imamo još vremena uživati u plovidbi s ova dva iskusna veterana.

Autor videa Ivan Milun (Na Facebooku Tone Seliškar) ispričao nam je kako je to izgledalo iz njegovog kuta:

– Inače putujem biciklom i bio sam u odlasku sa Silbe. U centru otoka nije toliko puhalo, ali kad sam se spustio na Žalić (silbenska luka) izgledalo je stvarno dramatično i nisam mislio da će uopće pokušavati pristati, kao što mislim da nijedan drugi trajekt ne bi ni pokušavao. Dva katamarana netom prije nisu se naravno ni približili pristaništu. Ovaj tu video je snimka prvog pokušaja, nakon čega me povuklo da odem na mul, jer sam inače bio TV novinar/snimatelj donedavno. Drugi video na FB stranici trajekta je drugi pokušaj pristajanja, kad je i mene zamalo odnijelo s mula jer se more, kao šta se vidi baš bujično prelijevalo preko mula. Ostatak vam je ispričao kapetan. Mogu još dodat da je Silba takvo mjesto, da realno većini ljudi nije bilo nimalo krivo što su bili prisiljeni ostati dan dulje. Inače, ne znam koliko se vidi, ali cijelo pristanište je bilo pod 30-40cm vode, tako da je i uspio pristati, praktički bi trebalo gacati 15-ak metara do rampe trajekta – kaže nam Ivan Milun.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Japanci poslali fotografije: “Ovo je Vaš trajekt ‘Lastovo’, dok se zvao ‘Ishizuchi’”

NEPOBJEDIVI Moćni trajekt Lastovo po orkanu uspio do Visa

Najpouzdaniji trajekt slavi 50. rođendan

Kako je bilo putovati trajektom po jakom jugu? Putnik snimio video!