Stručnjak pojašnjava: “Ovako se ne učvršćuje brod na suhom vezu, pogotovo ne prije oluje”

Foto: Turky Ri

UMAG – Ove fotografije nastale su u Umagu, nakon što je područje poharalo olujno nevrijeme praćeno jakim padalinama. Kontaktirali smo vlasnika tvrtke za održavanje plovila Maretorian,  Filip Mamić koji nam je pojasnio gdje nastaju greške koje se kasnije skupo plaćaju i kako ih spriječiti. 

– Do ovakvih neželjenih događaja u pravilu dolazi zbog sklopa više različitih faktora, a jedan od prvih (koji je po mom skromnom mišljenju presudan) je taj što neke suhe marine koje jedrilice drže na otvorenom prostoru uopće nemaju tzv. “ankere” (zabijene u podlogu ili u betonske blokove) čija je svrha da se na njih zakače trake s natezačima i da se uporabom više takvih traka za teške terete, jedrilica fiksira na mjestu. Ovako bi i pod naletima jačeg vjetra visoka jedrilica ostala stabilna na nosačima. – pojašnjava Filip Mamić.

Foto: Turky Ri

– Drugi faktor je ljudska greška, koja može biti direktna posljedica gore navedenog ili kombinacija neznanja, nebrige i nemara. Osobno si ne mogu dozvoliti da prejudiciram zbog čega je točno došlo do ovoga, no u oko prosječnog laika će upasti činjenica da s iste jedrilice nisu skinuta jedra, kao ni bimini-top, a to je nešto što je moglo imati (no ne i nužno imalo) utjecaja.

Naime, kako bi se umanjila mogućnost ovakvih događaja, neke marine vam neće dozvoliti vađenje plovila na suhi vez ukoliko se na njoj nalaze jedra, jer postoji mogućnost da se ista prilikom jačeg vjetra razviju i dovedu do ovakvog događaja.

Foto: Turky Ri

Slijedom svega, vlasnicima plovila ili onima kojima je plovilo povjereno na brigu se savjetuje da dobro pripaze u kojoj suhoj marini će ce koristiti usluge zimskog veza, kako bi izbjegli da i njihov brod postane ništa vise doli olupina – kazuje nam Mamić.

Foto: Turky Ri

– Eto razloga zašto se u suhim marinama moraju skinuti jedra i zašto je brod potrebno fiksirati s teretnim bragama – poručuje, a mi se slažemo da je svakako bolje spriječiti, nego liječiti.