KORNATI Traumatični detalji tragedije, tijekom koje se utopila Njemica: „Dali smo sve od sebe, nismo je mogli spasiti!“

" Snimka je nastala dok je 11 ronioca još bilo pod morem, a ja i kapetan ih čekali kružeći u krug. Nakon što su izronili, nastao je horor" - Foto: Čitatelj

KORNATI – Nakon što je šibensko-kninska policija za Morski HR danas potvrdila informaciju o utapanju 35-godišnje Njemice tijekom ronjenja 4. kolovoza kod otoka Levarnaka na području Nacionalnog parka Kornati, krenule su optužbe na društvenim mrežama prema organizatorima ronjenja koji su unatoč prognozama na ozbiljne vremenske nepogode izišli na more i izložili se opasnosti. Javio nam se član posade koji nije mogao trpjeti te napade i ispričao nam je što se zbilo tog kobnog, olujnog dana.

– To nam je bio drugi dan da smo na Kornatima. Taj dan smo imali jutarnji uron; dva urona bude dnevno. Naravno da pratimo prognozu i znali smo za neveru, ali nitko ne zna kad će i na kojem području, tako da smo bili stand by. Kad smo došli na poslijepodnevnu lokaciju, bila je bonaca. Nakon što su ronioci zaronili, njih 11, odjednom su se iz pravca Italije nadvili crni oblaci (šaljem Vam sliku, da vidite) – kazuje nam jedan od članova posade broda iz Rijeke, Agramer 1 koji je na ovu turu isplovio iz Zadra.

“Nakon što je njih 11 zaronilo, odjednom su se iz pravca Italije nadvili crni oblaci…” Foto: Čitatelj

Kad su izronili, valovi su bili visoki 3-4 metra!

– Barba (kapetan, op.a.) je odmah znao koja je ura, ali ronioci su pod morem i ne možemo ih kontaktirati. Kad se digao vjetar, podigli smo sidro i krenuli kružiti dok oni ne iziđu. U međuvremenu je prošlo oko 40 minuta, a nakon što su izronili, valovi su bili visoki između 3 i 4 metra, barba im se nekako približio krmom broda, ja sam bacio uže koje su oni uhvatili i svi se poredali jedan iza drugog. Međutim, kako su valovi bili veliki, grupa od 4 ronioca se odvojila i odnijelo ih je more. Poslije sam se vratio na njih – prepričava nam ovaj mornar koji nas je kao uvjet da ispriča priču, zamolio za anonimnost

„Izvukli smo je do pola, ali ju je val odnio“

– U tijeku je izvlačenje preostalih sedmero koji se drže za uže. Ja i mornar ih svim silama izvlačimo jednog po jednog na platformu sa svom opremom na njima koja teži između 40-50 kg. Kad je došla na red nesretna cura,bila je malo jače građe, pri prvom pokušaju izvlačenja izvukli smo je do pola ali je val odnosi. Pri drugom pokušaju nam govori da nema snage, pada na leđa s glavom uronjenom u more. Vjerojatno se nagutala mora u svemu tome. Mornar skače u more i prilazi joj, pokušava joj držati glavu iznad površine ali ne uspijeva jer ih valovi razbijaju. Čitavo to vrijeme kapetan upravlja brodom i drži nas blizu njih dvoje u moru. Mornar kreće s masažom srca ali isto nema uspjeha zbog valova. Bacam mu uže koje on hvata i vezuje je ispod pazuha.

„Oživljavali smo je više od pola sata, preostalu četvoricu smo našli nakon 3 sata!“

– Ona je u tom trenutku već bila mrtva. Poplavila je, pjena na usta i nos, mornar se nekako penje na platformu i izvlačimo je, ne znam ni ja kako. Nakon što smo je podigli na platformu, krećemo s oživljavljanjem, a kapetan vozi pun gas u uvalu, u zavjetrinu. Tu smo je oživljavali više od pola sata ali na žalost bezuspješno. Nakon toga krećemo u potragu za četvoricom koji plutaju morem. Našli smo ih nakon tri sata, more ih je odnilo na otvoreno prema italiji – priča nam ovaj član posade vidno uzrujan i tri dana nakon tragedije.

Ovo je video kad je počela nevera, s jakim udarima maestrala, nakon što je postalo ozbiljno nije mi više bilo do snimanja. Snimka je nastala dok su ronioci još bili pod morem, a ja i kapetan ih čekali kružeći u krug. Nakon što su izronili, nastao je horor – prepričava nam  i dodaje da valovi na snimci su ništa naspram onih koji su nastali nakon ovog videa.

„Ugledao sam zid koji ide prema nama i odjednom smo se našli u moru“

– I mene je skoro odnilo more par puta u svemu tome. Imao sam prsluk za spašavanje, klečim na platformi držeći se jednom rukom za nju, a drugom za ogradu, i vidim sa strane ide zid prema nama, kad nas je poklopilo, bili smo pod morem zajedno s platformom! Brod je dug 26 metara i ne možete zamisliti što su valovi radili od njega. U nadgrađu je sve razbilo! Svaka čast kapetanu na manevrima i brodu sto je izdržao – prisjeća se mornar.

Novac jači od života

Moram vas to pitati; zašto ste se odlučili ipak ići, unatoč najavama nevremena i meteoalarmu koji je bio na snazi?

– Nismo mi taj dan dosli na Kornate. To nam je bio drugi dan tamo. Noćimo u uvalama na sidru i svaki dan druga lokacija ronjenja. Nismo se mi uputili s kopna nego smo na moru bili već 5 dana, drugi dan na Kornatima – pojašnjava.

Znam, no upozorenja su bila online i preko obalnih radiopostaja.

– Da, jesu, ali ne za specifičnu lokaciju, nego kažu „nevere na Jadranu“, di na Jadranu? Pa nije Jadran Jarun.

Sjeverni i srednji Jadran. Cijelo područje. I mi smo objavili na portalu također. Sustav narančastog meteoalarma uz upozorenja. Pa sam pretpostavio da pratite prognozu kad ste na moru također.

– Hm,sve su to gosti znali i dobivali upozorenja od barbe, ali kad netko plati 7 dana krstarenja, ne želi biti vezan za rivom dok se ne desi s*anje.

Aha. Znači, njemački gosti su inzistirali ipak ići na more?

– Naravno da da.

Je li uobičajena situacija da im se kapetan ne protivi u tom slučaju kao sad?

– Bio se protivio s prijašnjom turuom, pa su zaprijetili da će napustiti brod. Spika je „mi smo platili, brod je iznajmljen, nećemo stat za rivom, ma kakva nevera, vidiš da je bonaca… i onda nevera dođe u doslovno 5 minuta.

Kako se vi sad osjećate uopće nakon svega?

– Želim da se zna da je posada napravila sve da se spasi, stavili smo svoje živote na kocku. Imali smo dva užeta u moru, bačena s krme da je izvučemo, što je ekstremno opasno jer se može zapetljati u propelu. Da se to desilo, makina staje i bye-bye.

Čitam svakakve komentare; „pa što nisu ovo, što nisu ono…“ lako je pričati iz fotelje. Znači, mene poklapaju valovi od 4 metra dok je pokušavam spasiti, u isto vrime spašavam i sebe. Nema što me ne boli od bacanja valova na ogradu broda. Imam masnice po rebrima, natučena koljena, svi me mišići bole.

Od tog dana svaku večer kad zaspem prolazim taj horor – zaključuje pomorac koji je svoje najtraumatičnije pomorsko iskustvo doživio gotovo pred pragom vlastitog doma.

Jedan život se ugasio, a prema ovoj priči, malo je nedostajalo da se dogodi još jedna kornatska tragedija velikih razmjera – ona morska. Jesu li želja za provodom/adrenalinom s jedne strane i zarada s druge, vrijedni tolikog rizika?

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

U Kornatima se utopila Njemica, s kompletnom ronilačkom opremom na sebi