2 min. čitanja

Radovi na dogradnji zapadnog dijela luke Cres nastavljaju se nakon turističke sezone

Radovi na dogradnji zapadnog dijela luke Cres nastavljaju se nakon turističke sezone
Foto: ŽLU Cres

CRES – Predviđeni završetak radova na dogradnji i rekonstrukciji creske luke je kraj iduće godine, kada će stanovnici Cresa dobiti kvalitetnije lučko pristanište i uređeni pristupni pješački put do centra, a sam grad novu moderniju vizuru.

Dosad najznačajniji projekt od osnivanja Županijske lučke uprave Cres i jedno od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, privremeno se obustavlja do kraja turističke sezone. Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, a njegovom će se realizacijom stvoriti temelji za daljnji razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima cresko-lošinjskog arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju te, ono najvažnije, poboljšati veza s medicinskim i obrazovnim centrima.

„Ponosni smo što danas možemo reći kako smo realizirali 60 posto projekta, otkad smo u rujnu prošle godine započeli s radovima, te kako se sve odvija u skladu s planiranim. Nova creska luka bit će jedna od rijetkih na Jadranu u kojoj će se moći prazniti crni i sivi tank, čime svakako dugoročno doprinosimo očuvanju okoliša, što je i jedan od osnovnih ciljeva našeg poslovanja“, pojasnio je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako su upravo kvalitetno pristanište i kvalitetna pomorska linija preduvjet za očuvanje života na otocima te ključni segmenti za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma.

Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta osigurat će se nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, omogućit će se i adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

REKONSTRUKCIJA LUKE CRES – Obavljeno više od pola radova
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.