Radovi na dogradnji zapadnog dijela luke Cres nastavljaju se nakon turističke sezone

Foto: ŽLU Cres

CRES – Predviđeni završetak radova na dogradnji i rekonstrukciji creske luke je kraj iduće godine, kada će stanovnici Cresa dobiti kvalitetnije lučko pristanište i uređeni pristupni pješački put do centra, a sam grad novu moderniju vizuru.

Dosad najznačajniji projekt od osnivanja Županijske lučke uprave Cres i jedno od najvećih ulaganja u pomorsko dobro na području Primorsko-goranske županije, privremeno se obustavlja do kraja turističke sezone. Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, a njegovom će se realizacijom stvoriti temelji za daljnji razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih linija prema županijskom središtu, otocima cresko-lošinjskog arhipelaga, kao i gospodarskim centrima u okruženju te, ono najvažnije, poboljšati veza s medicinskim i obrazovnim centrima. 

„Ponosni smo što danas možemo reći kako smo realizirali 60 posto projekta, otkad smo u rujnu prošle godine započeli s radovima, te kako se sve odvija u skladu s planiranim. Nova creska luka bit će jedna od rijetkih na Jadranu u kojoj će se moći prazniti crni i sivi tank, čime svakako dugoročno doprinosimo očuvanju okoliša, što je i jedan od osnovnih ciljeva našeg poslovanja“, pojasnio je ravnatelj Županijske lučke uprave Cres Anton Opatić te dodao kako su upravo kvalitetno pristanište i kvalitetna pomorska linija preduvjet za očuvanje života na otocima te ključni segmenti za daljnji razvoj lokalnog gospodarstva i turizma.

Projektom će se izgraditi vanjski lukobran ukupne dužine oko 185 metara i širine oko 6 metara te urediti kopneni dio luke dužine oko 280 metara. Dovršetak projekta osigurat će se nužna zaštita akvatorija unutar lučkog područja luke Cres, odnosno zaštita uvale od udara valova i vjetra, što izravno utječe i na očuvanje imovine (plovila) stanovnika Cresa za vrijeme nevremena. Osim toga, omogućit će se i adekvatan privez i sigurnost na vezu za linijske brodove u cjelogodišnjoj linijskoj plovidbi, uredit će se i osigurati kvalitetniji pristup mjestu ukrcaja za osobe smanjene pokretljivosti, spojit će se autobusni i pomorski terminali, osigurat će se veća dostupnost putničkog terminala vozilima dostave i hitnih službi, kao i kvalitetan i sigurniji pješački pristup.

Projekt „Rekonstrukcija i dogradnja zapadnog dijela luke Cres“ vrijedan je gotovo 40 milijuna kuna, od čega je čak gotovo 30 milijuna kuna sufinancirano kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

I.B.