3 min. čitanja

Tamno nebo Lastova

Tamno nebo Lastova
Foto: JU PP Lastovsko otočje

LASTOVO – ˝Lastovsko otočje˝ je zbog svoje mistične ljepote,  naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa Hrvatski sabor 29. rujna 2006. godine proglasio Parkom prirode. Posebnost Lastova je i proglašenje jednog od posljednih mjesta u Europi sa tamnim nebom, nebom s minimalnim utjecajem svjetlosnog onečišćenja.

Sljedećeg tjedna u noći s 12. na 13. kolovoz prema prognozama vidjet će se ‘suze sv. Lovre’. Riječ je o meteorskom roju ‘Perzeida’ te se prognozira da ćemo ove godine moći vidjeti 10 do 15 sjajnih meteora na sat. Obzirom da će ove godine u to vrijeme Mjesec biti na nebu i to skoro pun, njegova će svjetlost značajno smanjiti vidljivost meteora.

Foto: JU PP Lastovsko otočje

Lastovo nazvano još “otokom kristalnih zvijezda”, ima očuvano tamno noćno nebo na kojem se mliječna staza može vidjeti golim okom. Lastovci su svjesni kakvu vrijednost i turističku atrakciju ima takvo nebo pa je na cijelom otoku obična javna rasvjeta još je 2012. godine zamijenjena ekorasvjetom. Postavljeno je 235 uličnih lampa sa svjetlosnim snopom usmjerenim prema zemlji kako bi se eliminiralo svjetlosno zagađenje.

Mnogi promatrači koji su bili na Lastovu mogu svjedočiti kako ovakvo noćno tamno nebo osuto milijunima zvijezda nisu imali prilike vidjeti nigdje kao na Lastovu. Tako su 2008. godine i slovenski astrofotografi Herman Mikuž i Andrej Mohar obznanili da je Lastovo lokacija s vjerojatno najtamnijim europskim nebom. Astronomi iz Višnjana, vođeni javnosti dobro poznatim Koradom Korlevićem, boravili su poslije toga nekoliko puta na otoku i obavili mjerenja granične magnitude neba i identifikaciju svjetlosnih izvora.

Foto: JU PP Lastovsko otočje

Nekad se radi o samo jednoj noći, dok se u nekim slučajevima ove kiše meteora mogu vidjeti nekoliko noći za redom. Upravo radi blizine dana Svetog Lovre, 10. kolovoza, ova kiša meteora zvana Perzeidi poznatija je pod nazivom Suze Svetog Lovre. U ovom razdoblju, velik broj meteora, odnosno krhotina iz svemira udara u Zemljinu atmosferu i za sobom ostavlja tragove svjetla što laiku izgleda kao da padaju zvijezde.

Foto: JU PP Lastovsko otočje

Perzeidi padaju brzinom od oko 60 km u sekundi, a u jednom satu, može ih pasti i do šezdeset. Inače su Perzeidi aktivni od samog početka ljeta pa skoro do kraja kolovoza, ali se najbolje vide upravo oko dana Svetog Lovre. Za one koji ne znaju, za gledanje nije potrebno imati posebnu opremu, već je potrebno imati strpljenja i dobro se obući.

Foto: JU PP Lastovsko otočje

Najbolje je sa sobom ponijeti prostirku ili dekicu kako biste mogli leći i što bolje vidjeti nebo. Poželjno je odmaknuti se od javne rasvjete i svjetlosnog zagađenja jer se Perzeide bolje vide ako se nalazite na svjetlosno nezagađenim područjima, a najbolji uvjeti za opažanje će biti s 12. na 13. kolovoza od 22:00 sata do jutra.

Foto: JU PP Lastovsko otočje

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

LASTOVO Carski otok
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.