Foto: Klara Ljubenko Osobni album / Ilustracija

ZLARIN – Na Zlarinu se europskim novcem uređuje Hrvatski centar koralja. Njime će se dodatno vrednovati višestoljetna baština otoka čiji su stanovnici bili najpoznatiji lovci na koralje na Jadranu. Centar ima i znanstveno-edukativnu svrhu u proučavanju našega podmorja. U pitanju je najveća otočna investicija u šibenskom arhipelagu.

Prema zlarinskoj predaji, na dan polaska u lov na koralje cijelo bi mjesto bilo u svečanom raspoloženju. Zahvaljujući čuvarima tamošnje baštine, tradicija je živa i danas.

– Pokušavamo tu tradiciju nastaviti i ponuditi našim posjetiteljima da vide kako se prije živjelo, kako se išlo u lov na koralje, kako se obrađiva taj koralj – poručila je za HRT Sineva Grabić, predsjednica KUD-a “Koralj”, Zlarin.

Taj proces traje otprilike 5 dana – koliko je potrebno da se od crvene morske grančice dobije jedinstven nakit. Uz mnogo strpljenja.

– Jer koralj je organskog porijekla i prilikom obrade – što turpijanjem, što brušenjem – stvara se temperatura i da ne bi pukao, mora se koristit tekućina, u ovom slučaju voda – objašnjava Miro Bešker, suvlasnik obrta.

A vidjeti koralje u njihovu prirodnom okružju dio je projekta uređenja Hrvatskog centra koralja u dvjema starim kamenim kućama.

– Glavni element projekta je prezentacija i zaštita koralja. Da bi naši posjetitelji vidjeli koralje, a osim u kući moći će ih vidjeti i uživo, nabavljamo i brod s ronilicama – najavio je Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

U tijeku su građevinski radovi, a kada sve bude gotovo, ovdje će biti prezentacijski centar, mini radionica obrade koralja,ali i mali znanstveno-edukativni kampus.

– PMF nam je zagrebački partner na ovom projektu, oni već rade monitoring koralja, nadamo se studentskoj nastavi barem u ljetnim mjesecima – dodaje Mišura.

Iznimna je važnost ovog projekta za Zlarin. Jer osim uloge u turističkom i znanstvenom razvoju otoka, imat će i onu društvenog otočnog centra.

– Gdje će se sve buduće dobre ideje razvijati, širiti, biti će zapravo pokretač koji će učiniti niz drugih projekata dostupnima našim mještanima – kaže Katarina Gregov, direktorica Turističke zajednice Zlarina.

Osim uređenja Hrvatskog centra koralja, planirana je i obnova otočne ulice od pristaništa do središta mjesta. Pa će Zlarin sljedeće ljeto, kada se planira otvaranje, odati dostojno priznanje svim svojim lovcima na koralje.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Kreće nabava plovila i vozila za projekt Hrvatski centar koralja Zlarin

Započeli radovi na uređenju Hrvatskog centra koralja Zlarin