2 min. čitanja

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Paradižot

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Paradižot
Foto: Katija Puljizević

Za vruće ljetne žege, nema boje slastice od tradicionalnog hladnog paradižota. Činio se u mnogim krajevima, dodavali su mu se razni začini, ali meni je ipak najdraži onaj začinjen s limunovom koricom i maraskinom.

Katija Puljizević

Služi se hladan, u zdjelicama , i nema ljepšeg osvježenja nego doći s kupanja,osvježit i zasladiti se s paradižotom.

Potrebno vam je:6 jaja6 ožica cukara1 litra mlijekaPetit Beure keksiKupica maraskinaGratana kora 1 limuna1 ožica muke

Foto: Katija Puljizević

Odvojiti žumanjca od bjelanjaca.

Žumanjca izbatiti s cukarom, limunovom koricom i mukom.

Izbatiti posebno bjelanca u čvrsti snijeg.

Staviti mlijeko da provre.

U zdjelice za posluživanje na dno izlomiti keksa, ne previše jer ce vam pokupiti svu kremu od slastice.

Foto: Katija Puljizević

Na uzavrelo mlijeko ožicom stavljati žličnjake od bjelanca i pustiti ih da se uzdignu pola minute, okrenuti ih u mlijeku na drugu stranu da učinu jos jedan ključ. Šupljačom ih vaditi i slagati na kekse.

Tako svaku pojedinačno napuniti.

Osim u zdjelice, možete servirati direktno u plitku ukrasnu zdjelu pa kasnije služiti u zdjelicama.

Kad ste svo bjelance potrošili, u mlijeko lagano, neprestalno mješajući dodavajte bačeno žumanjce sa sastojcima i pustite da se lagano zgusne.

Stalno mješajte da vam se ne bi stvorile grudvice.

Kad se krema počne gusnuti dignite s vatre,dodajte maraskino i sjedinite ga s kremom.

Izlijte kremu preko jastučića od bjelanjaca i stavite hladit.

Foto: Katija Puljizević

K’o djeci bi nam još na to nagratali čokolade. Mljac….

U zamjenu za limun, ako nemate domaći i neprskani, izvrsno će vam poslužiti Dolcela Limun šećer u kesicama.

Volim ga staviti čak i u rozatu ili padišpanj jer ima jaku aromu.

Jeftina i vječna slastica našijeh baka.

U slast !

Katija Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Stađon od rozoline
MOTAR Divlje povrće s okusom mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.