2 min. čitanja

Općina Murter Kornati prvi put u povijesti porinula vlastito plovilo

Općina Murter Kornati prvi put u povijesti porinula vlastito plovilo
Foto: Općina Murter – Kornati

MURTER – Općina Murter Kornati po prvi put u svojoj povijesti ima vlastito plovilo! “Lavsa”, koja je posljednje dvije godine bila usidrena u Marini Hramina, u svojoj plovnoj karijeri sudjelovala je u mnogim hitnim intervencijama spašavanja i potrage, a ubuduće će biti na raspolaganju svim Kornatarima i mještanima Općine.

Zahvaljujući posebno važnim pokroviteljima obnove ove morske ljepotice, Marini Vinici, Jarušica d.o.o. i Nautika tekstil d.o.o – „Lavsa“ je danas porinuta u more, gdje je očekuju još manji kozmetički zahvati, tapeciranje, „glancanje“ interijera i postavljanje bokobrana, poručuju iz Općine Murter-Kornati.

Foto: Općina Murter – Kornati

Patrolna brodica ‘Lavsa’, koja je sagrađena daleke 1988. godine u Murteru, u Marini Hramina za potrebe potrage i spašavanja (tad u vlasništvu Lučke kapetanije Šibenik, Ispostave Murter), darovnim ugovorom između Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, postala je vlasništvo Općine Murter Kornati.

Građena je tradicijski, od drveta, opremljena s dva snažna motora, duljine trupa 11,45 m, širine 3,60 m, a može primiti dvanaest putnika.

Foto: Općina Murter – Kornati

Kakve će se sve zadaće obavljati brodom ‘Lavsa’, portal Murter News saznao je od načelnika Tonija Turčinova, koji nije krio svoj ushit gledajući prekrasan brod:

– U iznimnim slučajevima brod će se koristiti za hitne intervencije kao podrška ostalim nadležnim institucijama. Primjerice u vrijeme karantene približno 300 stanovnika općine je ostalo izolirano i u potrebi za dostavom hrane, potrepština i lijekova. Brod ‘Lavsa’ ima izuzetne maritimne sposobnosti i u hitnim slučajevima po bilo kakvom vremenu može prijeći pučinu i doploviti i pristati u svaku uvalu otočja, dostaviti hranu, potrepštine, lijekove i prevesti putnike.

Foto: Općina Murter – Kornati

U općini  razmatramo i mogućnost uspostave brze linije, za početak jedan puta tjedno. Brodska linija će sigurno doprinijeti revitalizaciji poljoprivrede i gospodarstva na Kornatima, a planiramo i započeti s pilot projektima u okvirima gore navedenih programa. Pilot projekti će kristalizirati i definirati stvarne potrebe i posljedično potrebu za uspostavom trajnih razvojnih programa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.