Požare na šibenskom području gasi čak sedam protupožarnih zrakoplova!

Foto: HRZ i PZO/M.Karačić

ŠIBENIK/PRIMOŠTEN – Sedam protupožarnih aviona sudjeluje u gašenju požara na lokaciji Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena u Šibensko-kninskoj županiji, izvijestili su iz MORH-a.

Četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u nedjelju, 9. kolovoza 2020. u akciju gašenja požarišta Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena u Šibensko-kninskoj  županiji.

Sukladno prioritetima i stanju na požarištima zračne će snage preusmjeravati snage i djelovanja.

Podsjetimo, grmljavinsko nevrijeme poslijepodne je pogodilo šire šibensko područje, nakon čega je izbilo nekoliko požara.  Požari su nastali uslijed udara groma, a gori na području Jadrtovca, Vrpolja, iznad marine Frapa kod Primoštena, Jasenova i Brodarice.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 22 požara (11 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 4400 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran osam puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon nevremena, nekoliko požara na šibenskom području – Svjedoci vidjeli udar groma