1 min. čitanja

Požare na šibenskom području gasi čak sedam protupožarnih zrakoplova!

Požare na šibenskom području gasi čak sedam protupožarnih zrakoplova!
Foto: HRZ i PZO/M.Karačić

ŠIBENIK/PRIMOŠTEN – Sedam protupožarnih aviona sudjeluje u gašenju požara na lokaciji Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena u Šibensko-kninskoj županiji, izvijestili su iz MORH-a.

Četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su u nedjelju, 9. kolovoza 2020. u akciju gašenja požarišta Vrpolje-Vrsno, Žaborić te na području Primoštena u Šibensko-kninskoj  županiji.

Sukladno prioritetima i stanju na požarištima zračne će snage preusmjeravati snage i djelovanja.

Podsjetimo, grmljavinsko nevrijeme poslijepodne je pogodilo šire šibensko područje, nakon čega je izbilo nekoliko požara.  Požari su nastali uslijed udara groma, a gori na području Jadrtovca, Vrpolja, iznad marine Frapa kod Primoštena, Jasenova i Brodarice.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 8. kolovoza 2020. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 22 požara (11 u Šibensko-kninskoj, šest u Splitsko-dalmatinskoj, tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile više od 140 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 4400 tona vode.

Uz gašenje požara provedeno je i 17 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran osam puta.

PROČITAJTE JOŠ:

Nakon nevremena, nekoliko požara na šibenskom području – Svjedoci vidjeli udar groma
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.