1 min. čitanja

OBNAVLJAJU SE TRADICIONALNE SORTE Na Mljetu predavanje na temu “Pripreme za berbu i preradu grožđa”

OBNAVLJAJU SE TRADICIONALNE SORTE Na Mljetu predavanje na temu “Pripreme za berbu i preradu grožđa”
Foto: Pixabay

MLJET – U srijedu, 12. kolovoza u Domu kulture u Babinom Polju s početkom u 19.30 sati održat će se predavanje na temu “Pripreme za berbu i preradu grožđa”. Pozivamo sve zainteresirane da dođu i poslušaju kako pravilno odrediti rok berbe, pripremiti potreban alat, preraditi grožđe na odgovarajući način i pokrenuti fermentaciju sukladno pravilima struke.

Foto: Dijana Dabelić

Suradnja Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Javne ustanove “Nacionalni park Mljet” započela je u veljači 2019. godine. Cilj je bio identificirati i obnoviti tradicionalni uzgoj starih autohtonih sorti vinove loze otoka Mljeta( Kuljenača, Mrkuša, Lovorika i Zlatarica) kako bi se stare mljetske sorte vinove loze evidentirale, sačuvale, analizirale i potencijalno gospodarski eksploatirale, te da se i obnovom zapuštenih polja revitalizira poljoprivreda na otoku Mljetu.

Nakon toga su se prikuplili probni pupovi Kuljenače , koji su poslani u rasadnik na razmnožavanje pa su se prvi rezultati projekta “Gospodarska evaluacija autohtonih mljetskih sorti vinove loze s ciljem njihove revitalizacije” predstavili u listopadu 2019.g. od strane prof. dr. sc. Marka Karoglana. Osim degustacije mladog vina mljetskih sorti mrkuše i kuljenače bili su pozvani svi mljetski vinari da donesu svoja mlada vina na kušanje, savjetovanje i analizu stručnjaka.

Krajem lipnja profesor Karoglan je bio na Mljetu u obilasku vinograda, mljetske sorte Kuljenača i Mrkuša se istražuju, a Mljećani su pokazali sve veći interes za unapređenjem vinogradarsko-vinarske proizvodnje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.