4 min. čitanja

Ministarstvo vanjskih poslova: “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”

Ministarstvo vanjskih poslova: “Ne planiramo gospodarski pojas u Jadranu, imamo dobru suradnju s Italijom”
Gospodarski pojas u Jadranu / Foto: Facebook

Talijanski parlamentarac Andrea Delmastro je prije nekoliko dana ispred Odbora za vanjske poslove glasno prozvao Republiku Hrvatsku zbog recentnih uzapćenja talijanskih plovila u nedozvoljenom ribolovu (unutar hrvatskog teritorijalnog mora) i ekspresnog djelovanja hrvatskih sudova u svrhu njihova kažnjavanja. S obzirom na vrlo grube i teške riječi upućene Republici Hrvatskoj, traženje isprike premijera Andreja Plenkovića i spominjanja ratne mornarice, a sve to u instituciji talijanskog Parlamenta, te brojne političare koji na taj način doživljavaju hrvatsko legitimno čuvanje granice i ribljeg fonda, zamolili smo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova na očitovanje o nekoliko teza izrečenih u članku kojeg smo objavili 28. srpnja.

Koji je stav hrvatske diplomacije o sve učestalijim upadima talijanskih ribara u hrvatske vode, izraženim pretenzijama za hrvatskim teritorijem i uvijek aktualnom pitanju gospodarskog pojasa, odgovorili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

ZERP je dio “voda Europske unije”

Talijani tvrde da je “Hrvatska jednostrano proglasila zaštićeno područje za ribolov… otela more, otela ribare… i da sve to nije u skladu sa stavom EU”. Koji je Vaš službeni stav na tu temu?

– Republika Hrvatska je u skladu s međunarodnim pravom proširila svoju jurisdikciju na moru, izvan granica hrvatskog teritorijalnog mora, odnosno izvan svojih nacionalnih granica, te sada u tim prostorima mora ostvaruje suverena prava i obavlja jurisdikciju do sredine Jadrana kroz pravne režime Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP-a) i epikontinentskog pojasa.

Navedeno je učinjeno odlukama Hrvatskog sabora o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru iz 2003., 2004., 2006. i 2008. godine, vezano za ZERP, kojima je utvrđeno i da pojas ZERP-a obuhvaća morski prostor od vanjske granice teritorijalnog mora u smjeru pučine do vanjske granice dopuštene općim međunarodnim pravom. Epikontinentski pojas, tj. morsko dno i podmorje koje se proteže ispred hrvatske obale pripada Republici Hrvatskoj bez potrebe posebnog proglašenja.

Uzimajući u obzir ribolovni aspekt, valja podsjetiti kako je nakon ulaska Republike Hrvatske u EU, područje ZERP-a, kao i svi isključivi gospodarski pojasevi, ribolovne i ekološke zone drugih država članica Europske unije, postalo dio „voda Europske unije“, u kojem se primjenjuju pravila zajedničke ribarstvene politike i ostvaruje suradnja između država članica EU vezano za zaštitu morskog okoliša, koji su ujedno Republici Hrvatskoj posebno bitni i koji se do ulaska Hrvatske u EU nisu primjenjivali na države članice EU. Tako se ribolov u ZERP-u odvija isključivo sukladno zajedničkoj ribarstvenoj politici EU, ribarska plovila Eu imaju jednako pravo pristupa tim vodama i ne može im se zabraniti pristup (ni naplaćivati), a pravo nadzora i kontrole provedbe tih pravila imaju svi hrvatski inspektori koji sada kao inspektori EU mogu u ZERP-u kontrolirati sve ribarice, uključujući i ribarice drugih država članica.

Na taj način Republika Hrvatska u Jadranu ostvaruje sve bitne sadržaje isključivog gospodarskog pojasa, a ostvaruje ih u skladu s međunarodnim pravom i pravnom stečevinom EU.

U Saboru 20 zastupnika podržalo proglašenje Gospodarskog pojasa, 78 bilo protiv

Planira li Republika Hrvatska proširiti jurisdikciju isključivog gospodarskog pojasa do sredine Jadrana?

– Slijedom Zaključka Vlade RH iz listopada 2016. godine, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova bilo je zaduženo da u koordinaciji s drugim nadležnim ministarstvima započne konzultacije s državama članicama EU i Europskom komisijom vezano za zaštitu interesa RH u Jadranskom moru, uključujući i mogućnost proglašenja te pune primjene isključivog gospodarskog pojasa RH.

O svemu poduzetom sastavljeno je detaljno Izvješće o konzultacijama o zaštiti interesa Republike Hrvatske u Jadranskom moru, koje je Vlada RH prihvatila na svojoj sjednici održanoj 2. studenoga 2017.

Početkom 2018. godine, a potom i u travnju 2019. godine u Hrvatskom saboru su održane rasprave o Prijedlogu odluke o izmjeni Odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskom moru (predlagatelja Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista), koja nije rezultirala donošenjem odluke o formalnom proglašenju isključivog gospodarskog pojasa (20 glasova „za“, 78 „protiv“ i 4 „suzdržana“).

Republika Hrvatska tako u ovom trenutku svoja prava i legitimne interese u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora (UNCLOS) ostvaruje samostalno i kroz mehanizme suradnje koji joj stoje na raspolaganju (u okviru Europske unije),  u skladu s UNCLOS-om i pravnom stečevinom Europske unije, kroz pravne režime ZERP-a i epikontinentskog pojasa.

Istupi nekih talijanskih političara ne brinu, jer nisu odraz talijanske politike

Kako biste komentarali izjave pojedinih političara, pogotovo talijanskog parlamentarca Andree Delmastroa?

– Kada je riječ o istupima talijanskih političara povodom uzapćenja ribarice „Furore“ i četvorice ribara, željeli bismo skrenuti pozornost da je riječ isključivo o pripadnicima jedne političke stranke, za koju teško možemo reći da određuje smjer talijanske politike ili da istupi njezinih članova odražavaju politiku talijanske vlade. Tijekom proteklih nekoliko mjeseci, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u više je navrata razgovarao s talijanskim kolegom Di Maiom i svi su ti razgovori bili vrlo srdačni i prvenstveno usmjereni na suradnju u okviru borbe protiv pandemije COVID-19, kao i razmjenu mišljenja o nizu složenih pitanja koja su bila na dnevnom redu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. O kvaliteti i razini bilateralnih odnosa s Italijom svjedoče i aktualne pripreme za održavanje 4. sastanka Odbora ministara u čijem radu sudjeluje niz resora iz obje Vlade, a sve u cilju dodatnog unaprjeđenja suradnje – odgovor je Ministarstva vanjskih i europskih poslova na upite portala Morski HR.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Talijani pobjesnili: “Kažnjavaju nam ribare jer su ušli 236 metara, angažirajmo mornaricu i kaznimo pljačkaše!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.