2 min. čitanja

Rekordan broj novozaraženih, danas 208! Mladi prenose zarazu na starije: “Apeliramo mladima na odgovornost!”

Rekordan broj novozaraženih, danas 208! Mladi prenose zarazu na starije: “Apeliramo mladima na odgovornost!”
Foto: Boris Kačan / Pixabay

U Hrvatskoj je danas 208 novih slučajeva zaraze. Trenutno je 961 oboljelih, od kojih  106 na bolničkom liječenju, 10 osoba je na respiratoru, a 2 osobe preminule, izvijestio je na izvanrednoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ravnateljZavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

– Prosječna dob novooboljelih je 31 godina, kliničke slike su uglavnom blage – rekao je Krunoslav Capak.

– Grad Zagreb i Splitsko-dalmatinska županija broje najviše novooboljelih. Većina kliničkih slika je blagog oblika i broj hospitaliziranih u odnosu na zaražene nije velik, no željela bi se obratiti mladima, morate biti odgovorni i zbog drugih, ne zbog sebe. Mladi će se morati vratiti u svoje domove i biti sa starijima, u svoje domove, fakultete i radna mjesta. Željela bi apelirati da se pokušaju osvijestiti. Ne moraju se potpuno odreći zabave, ali moraju biti odgovorni, poštivati distancu i higijenske mjere. Molim na mlade da osvijeste taj dio i pomognu svima nama – rekla je ravnateljica bolnice za infektivne bolesti Fran Mihaljević, Alemka Markotić.

U Dalmaciji rekordan dan: “Mladi su počeli prenositi zarazu na majke, bake…”

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 423 obrađenih testova danas je 77 novooboljelih osoba pozitivno na COVID-19 s područja ove županije. Uz njih je pozitivno i još dvoje stranih državljana testiranih u Splitu.

– U Makarskoj, Imotskom i okolici i Splitu imamo povećan broj oboljelih. Analizirajući podatke vidimo da je više od pola osoba mlađe dobi. Radi se o druženjima u klubovima, rođendanima, zatvorenim prostorima. Kod oboljelih mladih počeli su nam se pojavljivati oboljeli članovi kućanstava poput majki i baka. Nadam se da će s novim mjerama i većom odgovornošću brojke zaustaviti jer sada brojke rastu svakim danom – kazala je na konferenciji za novinare ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Željka Klarin.

Ministar zdravstva Vili Beroš za N1 je prokomentirao velik porast broja novozaraženih u Hrvatskoj.

– Turistička sezona je u punom zamahu, puno je gostiju u Hrvatskoj, pa je porast broja covid-pozitivnih očekivan. Nove mjere trebale bi utjecati na smanjenje tog broja. Nema mjesta zabrinutosti, ali i dalje očekujemo od svih da poštuju sve mjere samozaštite – komentirao je Beroš.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.