2 min. čitanja

Hrvatska udruga turizma: “Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo”

Hrvatska udruga turizma: “Zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone neodgovorno i neprihvatljivo”
Foto: Jurica Gašpar

Hrvatska udruga turizma (HUT) upozorila je da bi zaustavljanje turizma i odustajanje od sezone u ovim gospodarskim okolnostima, te uslijed preporuka nekih susjednih zemalja za ograničavanjem putovanja u RH, bilo neodgovorno prema turizmu i građanima.

– Temelj uspjeha ove sezone je kvalitetna epidemiološka situacija, a u mjesec i pol dana, u kojima smo imali povoljnu situaciju u cijeloj zemlji, pokazali smo da možemo biti turistički pobjednici na Mediteranu – izjavio je u subotu Hini, uz upozorenje HUT-a, njezin direktor Veljko Ostojić.

S druge strane, istaknuo je Ostojić, brojke novozaraženih osoba, pogotovo u nekim dijelovima zemlje, dovele su nas u situaciju koja zbog izmijenjenih odluka o putovanjima donijetih od strane nekih zemalja “pod upitnik stavlja ostatak turističke godine”, prenosi HRT.

Naglasio je da izjave koje se ovih dana mogu pročitati, a koje idu smjeru da se “trebamo oprostiti od turističke sezone jer počinje školska godina”, za njega osobno kao turističkog radnika, a vjeruje i za cijeli turistički sektor, “jednostavno nisu prihvatljive”.

Komunicirati po svim kanalima i mjerama smanjivati broj zaraženih

– Odustajanje od sezone u ovim gospodarskim okolnostima bilo bi neodgovorno, ne samo prema onima koji rade u turizmu i koji generira oko 20 posto hrvatskog BDP-a, već i prema svim građanima. Stoga smatramo da treba hitno djelovati u dva smjera – komuniciranje činjenica po svim ‘kanalima’ i donošenje mjera za smanjenje broja zaraženih, poručio je Ostojić.

Prvi smjer je, kako objašnjava, da se svim kanalima koji stoje na raspolaganju ukazuje kako epidemiološka situacija u svim dijelovima zemlje nije ista.

Činjenica je, kaže, da je u turistički najposjećenijim dijelovima zemlje, u Istri i Primorsko-goranskoj županiji, i dalje ta situacija povoljnija nego u brojnim europskim zemljama, uključujući i glavna hrvatska emitivna tržišta.

– To moramo stalno naglašavati i kroz diplomatske kanale i medije i sve druge u komunikaciji s ključnim emitivnim zemljama, ustvrdio je.

Za drugi smjer Ostojić tvrdi da mora biti promptno donošenje svih potrebnih mjera kojima se broj novozaraženih može spustiti na prihvatljive razine. Dodatne mjere za izbijanje argumenata zemljama koje uvode ograničenja prema RH

– Neke mjere su donesene, no izvjesno je da se trebaju donijeti i dodatne mjere kako bi izbili argumente drugim zemljama koje uvode ograničenja prema Hrvatskoj, istaknuo je.

Hrvatska, uvjerava Ostojić, može ove godine ostvariti dugu i u ovim okvirima uspješnu turističku godinu.

– Možemo imati i škole i turizam, jedno ne isključuje drugo, a i prvotna bojazan kada su se u lipnju otvorile granice, da će se epidemiološka situacija pogoršati zbog dolaska turista, pokazala se potpuno promašenom jer je pogoršanje situacije koje imamo rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca, a ne turizma, zaključio je.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.