VELA STOMORNA Svetkovina Velike Gospe u Pagu

PAG – Svetkovina Velike Gospe svečano se 15. kolovoza slavi u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Pagu. Svečano koncelebrirano slavlje u župnoj crkvi  održat će se u 19 sati, a predvodi ga mons. Petar Palić, hvarski biskup i imenovani mostarsko-duvanjski biskup. 

Ove godine zbog mjera Stožera civilne zaštite RH i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo neće se održati tradicionalna procesija s Gospinim kipom od Svetišta Majke Božje od Staroga Grada do crkve Marijinog uznesenja u gradu Pagu.

– Kako bismo dostojanstveno proslavili blagdan Velike Gospe, u ovim uvjetima širenja koronavirusa, zahtijeva se posebna odgovornost od svećenika i od vjernika koji dolaze u marijanska svetišta. Zahvalni svima koji vode brigu o našem zdravlju, pozivam na pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, osobito u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, pojačanoj osobnoj higijeni i higijeni prostora. Treba stoga imati u vidu i činjenicu kako u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati tradicionalne procesije. A odgovornost nas sve prisiljava smanjiti popratna neliturgijska okupljanja i sadržaje vezane uz ovaj blagdan istaknuo je Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

– Zbog epidemiološke situacije, propisanih mjera Nacionalnog stožera i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje zaraze COVID-19 odlučili smo Veliku Gospu–Stomorinu proslaviti bez tradicionalne velike procesije u kojoj inače sudjeluju tisuće ljudi. Mi znamo i vjerujemo da Nebeska Majka Gospa od Staroga grada, naša vjerna zaštitnica ne može ostati u izolaciji. Ona je uvijek s nama, prati nas, želi nam biti majka, zaštitnica i njezin blagi pogled svima će dati utjehu u ovim nesigurnim vremenima. Molimo sve da u miru, razboritosti i odgovornosti proslave ovu svetkovinu. Svima nam dobro došla STOMORINA – izjavio je don Gašpar Dodić.

Uoči svetkovine Vele Stomorine, proslave Marijina uznesenja, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada, u petak 14. kolovoza 2020. godine od 19 do 22 sata biti će organizirana ispovijed. U 19.30 sati započinje molitva krunice. U 20 sati misno slavlje u crkvi predvodi don Stipe Mustapić, župnik Kolana i Barbata. U svetištu Majke Božje od Staroga Grada održava se cjelonoćno bdjenje od 22.30 do 04.30 sati. U sklopu trodnevne priprave uoči svetkovine, u paškoj zbornoj crkvi 12. i 13. kolovoza paški župnik don Gašpar Dodić predvodi misno slavlje s početkom u 19.30 sati. U 19 sati započinje molitva krunice.

Na svetkovinu Velike Gospe misa u paškoj župnoj crkvi je u 9 sati, a svečanu misu u 10.30 sati predvodi don Ranko Papić, župnik iz Novalje. U 9 sati održati će se svečana misa u crkvi Navještenja Marijina kod paških benediktinki. Na blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, u svetištu Majke Božje od Staroga Grada u Pagu od 04.30 do 9 sati biti će organizirana  ispovijed. Misa je u 6 sati, a predvodi ju don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan. Misno slavlje u 8 sati predvodi don Elvis Knežević, župnik Povljane, Vlašića i Dinjiške.

I.B.

 

 

Program:

TRODNEVNA PRIPRAVA

don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan

Srijeda , 12. 8. 2020. 

Zborna crkva

19.30 – sv. Misa (pola sata prije krunica)

 

Četvrtak,  13. 8.2020.

Zborna crkva

19.30 – sv. Misa (pola sata prije krunica)

 

Petak, 14. 8.2020.

Svetište Majke Božje od Staroga grada

19.00 – 22.00 – prigoda za ispovijed

19.30 – krunica

20.00 – sv. Misa, don Stipe Mustapić, župnik Kolana i Barbata

22.30 – 04.30 cijelonoćno bdijenje

 

Subota, 15. 8.2020. – VELIKA GOSPA

Svetište Majke Božje od Staroga grada

04.30 – 9.00 – prigoda za Ispovijed

06.00 – sv. Misa, don Gašpar Dodić, paški župnik i dekan

08.00 – sv. Misa, don Elvis Knežević, župnik Povljane, Vlašića i Dinjiške

Crkva kod benediktinki

09.00 – Misa

 

Zborna crkva

09.00 – Misa

10.30 – Svečana Misa, vlč. Ranko PAPIĆ, župnik Novalje

19.00 – Zborna crkva, SVEČANA KONCELEBRIRANA MISA, predvodi mons. dr. PETAR PALIĆ, hvarski biskup i imenovani Mostarsko – duvanjski biskup i Apostolski administrator Trebinjsko-mrkanske biskupije.