1 min. čitanja

Bačva s opasnim otpadom bačena na stijene uz splitsku plažu

SPLIT – Teški ekocid pored plaže nedaleko Duilova! Netko je naime najvjerojatnije tijekom blagdanskog jutra iskoristio “priliku” te se riješio bačve s naftom ili otpadnim motornim uljem, sudeći po izjavama očevidaca, i to “drito” u more na potezu između Duilova i Stobreča!

Bačva s opasnom tvari je gotovo trenutno počela ispuštati svoj sadržaj na okolne stijene, a potom je dio završio i u more, stvorila se masna mrlja na površini koju su snimili čitatelji. Miris, odnosno smrad je također bio intenzivan no kako je nakon nekog vremena otpadna tvar prestala istjecati iz metalne bačve, tako se smrad pa i mrlja nakratko razišla, piše Dalmacija danas.

Bačve poput ove na fotografiji mogu imati sadržaj od 209 litara (iako je barel, po engleskoj riječi barrel – bačva, mjerna jedinica za količinu i to nešto manje od 160 litara), a gotovo je sigurno netko bacio, odgorao bačvu s opasnim sadržajem s ruba zemljišta iznad stijena, na području uz more koje između Stobreča i Duilova nije prohodno, a uz cestu niti nema previše prolaznika. No, postoji nekoliko sigurnosnih kamera na raznim privatnim objektima, ali i javnim površinama nedaleko mjesta gdje je bačva odbačena. Kontaktirali smo odgovorne, nitko od njih do našeg poziva nije imao informaciju o ovom incidentu.

Iz splitske policije su potvrdili kako oni poduzimaju potragu za osumnjičenom osobom kada im o tome jave nadležne službe, koje su prema njihovom tumačenju, u ovom slučaju komunalno redarstvo te odgovorni iz Ministarstva zaštite okoliša. Ovisno o njihovim nalazima, odnosno o težini ugroze za okoliš, kazala nam je Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske, policija istražuje identitet počinitelja te kreće u kazneni ili prekršajni postupak protiv njega.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.