3 min. čitanja

ISKRENI AUSTRIJANCI: “Pa sigurnije je tu na Krku nego doma, pogledajte što se događa u Koruškoj”

ISKRENI AUSTRIJANCI: “Pa sigurnije je tu na Krku nego doma, pogledajte što se događa u Koruškoj”
Foto: Boris Kačan

Austrijski mediji očekuju u nedjelju velike gužve na graničnim prijelazima sa Slovenijom jer od ponedjeljka svi povratnici s godišnjeg odmora u Hrvatskoj moraju prikazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju. Tamošnji mediji od jutra savjetuju povratnike s godišnjeg odmora da se oboružaju s puno strpljenja jer se očekuju veće gužve na granici nego jučer.

Kako je u subotu poslijepodne izjavio ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg, upozorenje za putovanja nije čin samovolje već se temelji na preporuci stručnjaka.

U razgovoru za Kronen Zeitung odgovorio je na pitanje zašto je Hrvatska stavljena na listu rizičnih zemalja, prenosi Jutarnji list.

– Preporuka je u ovom slučaju bila da se cijela zemlja stavi na listu jer su ondje Austrijanci mobilni sa svojim automobilima. Svjestan sam da će to otežati situaciju, Hrvatska je prekrasna destinacija za godišnji odmor, ali nažalost virus nije na godišnjem odmoru, rekao je.

Na pitanje je li bilo moguće staviti parcijalno upozorenje za pojedinu pokrajinu, odgovorio je.

– Tamo gdje je to bilo moguće, tako smo učinili. Primjerice u Španjolskoj, gdje je na snazi upozorenje samo za kontinentalni dio. Balearski otoci, osobito Mallorca je zasad pod velikim upitnikom. Ne isključujem da ćemo upozorenje morati izdati i za njih, rekao je.

Ministar je naglasio da nema potrebe za dizanjem panike.

– Svi koji su još uvijek u Hrvatskoj trebali bi biti oprezni, držati distancu, izbjegavati gužve i, naravno, pridržavati se higijenskih pravila. U osnovi, vrijedi ono što se primjenjivalo cijelo proljeće i ljeto.

U reportaži pod naslovom “‘Zabranjena’ Hrvatska, turisti bijesni zbog upozorenja: ‘Nikad mirnije nego ove godine'”, austrijski Kleine Zeitung istražio je kako se živi u ‘tipičnoj’ Hrvatskoj u vrijeme korone, posebno u Istri, koja je već dugi niz godina omiljena destinacija stanovnicima Koruške i Štajerske ‘. Ispitali su i kako se ove godine ljetuje na brojnim otocima u malim hotelima i kampovima. Prenijeli su desetak mišljenja svojih sugrađana koji su ovo ljeto proveli na Jadranu. Većina njih ljutita je na odluku austrijske vlade i poručuju kako su istinski uživali na hrvatskoj obali.

– Cijelo ljeto nigdje nije bilo manje ljudi na plaži nego ovdje na Krku. Ali bilo je važno izdati upozorenje za Hrvatsku. Korona očito ne igra nikakvu ulogu na plažama jezera u Klagenfurtu ili na jezeru Wolfgang. Važno je da se razvija domaći turizam, napisala je sarkastično na Facebooku Silke Martina.

– Od prošle nedjelje bili smo u stanu prijatelja, Htjeli smo se vratiti sutra, ali ipak ćemo krenuti danas. Bilo je prelijepo na Krku, gotovo da smo imali cijelu uvalu samo za sebe. Distanca ovdje nije tema, ispričala je druga Austrijanka.

Lisa Zoe Loridas iz Graza također je provela miran odmor na otoku Krku.

– Ovdje se osjećam sigurnije nego doma, kako u dućanu, tako i na bazenu i u trgovačkom centru. Unajmili smo apartman i na plaži se ne događa ništa, održava se distanca. Htjeli smo ostati do ponedjeljka, ali ipak se vraćamo sutra zbog aktualne situacije. Jako mi je žao što moramo ranije prekinuti godišnji odmor pa makar se radilo o samo jednom danu.

Waltraud T. smatra da krivnju treba svaliti samo na turiste u noćnim klubovima.

– Zar je Hrvatska kriva za 282 novozaraženih u Austriji? Krivi su turisti u noćnim klubovima. Kada čovjek želi imati normalan odmor, uz nošenje zaštitne maske i držanje distance ništa se ne može dogoditi. Bio sam 18 dana u srpnju na Jadranu, plaža je bila gotovo prazna, tek polovica smještaja iznajmljena. Pa veća je opasnost od zaraze na krcatim plažama austrijskih jezera. Treba samo baciti pogled na Korušku i što se tamo događa, upozorio je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.